Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Hronika » Od kuće beže i deca i odrasli – zbog posla ali i zbog ljubavi

Od kuće beže i deca i odrasli – zbog posla ali i zbog ljubavi

ivan vojinovic

Ivan Vojinović, inspektor OKP zadužen za potražnu delatnost

Tokom prošle godine 142 Nišlija, što dece što starijih otišlo je od kuće u nepoznatom pravcu, ali je niška policija uspela da pronađe čak njih 138. Najčešći razlozi za napuštanje porodičnog doma bez obaveštavanja srodnika su porodični problemi, nerazumevanje roditelja i zabranjena ljubav, kada su begunci maloletnici, poslovne neprilike, dugovi ali i psihijatrijske bolesti.

Ivan Vojinović, inspektor OKP zadužen za potražnu delatnost, ističe da je izuzetan uspeh u pronalaženju nestalih lica rezultat brze reakcije policijskih službi.

– Čim primimo prijavu o nestalom licu raspisujemo objavu koja je automatski dostupna svim policijskim službenicima na teritoriji Republike Srbije i graničnim prelazima – objašnjava Vojinović i nastavlja :

– Odmah počinjemo razgovor sa porodicom i prijateljima o ličnim, porodičnim i poslovnim prilikama nestalog kako bismo došli do saznanja koja bi nas odvela do njega. Tokom prošle godine, svi nestali pronađeni su na teritoriji Srbije, a najčešće su zaticani kod svojih prijatelja.

Međutim, kako naglašava Vojinović, dok maloletnici bivaju vraćeni kući i protiv njihove volje, sasvim je drugačija situacija kada su u pitanju punoletna lica.

– Maloletna lica u saradnji sa Centrom za socijalni rad bivaju vraćena roditeljima čim budu pronađena. Kada se radi o odraslim osobama one same odlučuju da li žele da se vrate, a mogu i da zabrane da se podaci o njihovom novom prebivalištu ili boravištu saopšte njihovoj porodici. U takvim situacijama srodnike nestalog obaveštavamo da je pronađen i to je sve. Oni imaju pravo na privatnost koja uključuje i tajnost njihovog boravišta – navodi Vojinović.

On naglašava da policiji veliku pomoć u pronalaženju nestalih pruža Sektor za vanredne situacije i Žandarmerija, jer poseduju službene pse.

– Pomoć pasa, naročito u potrazi na otvorenom terenu, je neprocenjiva. Oni su obučeni za pronalaženje nestalih i vrlo su efikasni u otkrivanju tragova koje je nemoguće pronaći na drugi način – navodi Vojinović. On nije želeo da precizira koliko je onih koji su nestali, pronađeno mrtvo, ali je naglasio da se radi o jednocifrenom broju.

D. K.


Detaljnije: Od kuće beže i deca i odrasli – zbog posla ali i zbog ljubavi / Hronika – Belle Amie