Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Fondacija “Naisus“ za valorizaciju istraživanja kulturnog nasleđa Niša i nove pronalaske

Fondacija “Naisus“ za valorizaciju istraživanja kulturnog nasleđa Niša i nove pronalaske

<!—->
Predstavnici Grada Niša, Ogranka SANU, Balkanološkog i Instituta za Arheologiju pri Srpskoj akademici nauka i umetnosti potpisali su sporazum o namerama za osnivanje fondacije „Naisus“. CIlj  fondacije je istraživanje graditeljske kulturno – istorijske baštine, antičkog perioda, unapređenje, zaštita, prezentacija i valorizacija kulturno – istorijskog nasleđa Niša.
Vladimri Petrović ispred Balkanološkog instituta SANU pojašnjava da je ideja da se posle nekoliko decenija na pravi način valorizuju istraživanja arheološkog nasleđa.
„U ovom trenutku mislim prevenstveno na Tvrđavu i Gradsko polje, ali i  na Medijanu. Sve to do sada je rađeno polovično“, kaže Petrović i dodaje da će fond biti koncipiran tako da se radi temeljnije i mnogo više.
<!—->
Petrović ističe da iako dosadašnja istraživanja u Tvrđavi i Gradskom polju pokazuju da se radi o oktagonu, da tim stručnjka smatra da je reč o palati u kojoj su boravili carevi, prvenstveno Konstantin, ali i drugi. Najavljuje i dolazak dve doktorantkinje sa francuskog univerziteta Bordo Moreten koje će zajedno sa našim stručnjacima da krenu u istraživanja.
Pomoćnik gradonačelnika Nebojša Ranđelović kaže da rukovodstvo grada podržava ovaj projekat i da neće uticati na budžet. On dodaje da postoje zainteresovani fondovi koji će investirati, ali ne navodi i koji.          
Detaljnije: Fondacija “Naisus“ za valorizaciju istraživanja kulturnog nasleđa Niša i nove pronalaske / Kultura – Radio City