Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Istorijat stripa u Nišu na izložbi

Istorijat stripa u Nišu na izložbi

<!—->
Izložba stripa „Niški kadar“ otvara se u galeriji „Srbija“ u četvrtak, 4. avgusta, u 20 sati. Ova izložba je retrospektivnog karaktera i svedoči o istorijatu razvoja niške strip scene.
„Zastupljeno je 37 autora različitih generacija, od prvih karikaturista i strip crtača u Nišu, preko stvaralaca zavidne reputacije, do mladih umetnika i studenata koji neguju ovaj oblik umetničkog izražavanja. Izložba svedoči o prisustvu različitih strip žanrova, a to su komični, vestern, naučno fantastični, horor, pustolovni, ali i o raznovrsnim autorskim stilovima“, poručuju iz GSLU.
Iako je u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata strip kao „kapitalistički produkt“ bio zabranjivan na području bivše Jugoslavije, već tokom pedestih godina XX veka u mnogim sredinama, u štampanim medijima, objavljuju se stripovi.
<!—->
Slično je bilo i u Nišu, gde su za potrebe tada nedeljnog lista Narodne novine umetnik i karikaturista Ivan Vučković i književnik Ljuba Stanojević objavljivali strip „Manča“ –  koji je prvi niški strip.
Konsultant u pripremi ove izložbe je autor knjige „Antologija niškog stripa“ Branislav Miltojević, novinar, filmski i strip kritičar, koji se posebno bavi istorijatom i proučavanjem niške strip scene.
Izložbu realizuju Galerija savremene likovne umetnosti Niš i umetnička grupa niških strip crtača „Čaj…odličan“.
Detaljnije: Istorijat stripa u Nišu na izložbi / Kultura – Radio City