Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Izložba "Prinčev san" za 90 godina bolnice u Gornjoj Toponici

Izložba "Prinčev san" za 90 godina bolnice u Gornjoj Toponici

<!—->
Umetničku koloniju “Prinčev san“ , koja se godinama održavala u Prinčevoj vili, u krugu Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Gornja Toponica“, u  ambijentu paviljona, u kojem je od 1926-1941. bio zatočen princ Đorđe Karađorđević, utemeljili su umetnici Milić od Mačve i Slavoljub Todorović-Zorkin a nastavili članovi muiltimedijalnog udruženja umetnika “Car Konstantin” . Ta umetnička kolonija je predstavljala simboličan glas umetnika protiv socijalne isključenosti osoba sa mentalnim problemima.
Paviljon u kojem su stvarali umetnici, prva je zgrada sagrađena u bolnici u Toponici, za smeštaj princa Đorđa Karađorđevića. U njoj je proveo, izolovan od sveta petnaest godina, do aprila 1941 kada su ga oslobodili Nemci.
<!—->
Jedna prostorija paviljona je preuređena u spomen-sobu, u kojoj je iz doba njenog nastanka i opremanja za “princa”, ostala jedino pisaća mašina.Izložba obuhvata 50 umetničkih slika nastalih na likovnim kolonijama „Prinčev san“ koje su se godinama održavale u bolnici. Ovim ujedno SBPB „Gornja Toponica“ obeležava 90 godina postojanja i rada.Nišlije će radove u okviru izložbe moći da pogledaju do nedelje 30. aprila, od srede do petka od 12 do 18 sati, a u subotu i nedelju od 10 do 15 sati. Ulaz je slobodan.
Detaljnije: Izložba „Prinčev san“ za 90 godina bolnice u Gornjoj Toponici / Kultura – Radio City