Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Nagrada „Slaviša Nikolin Živković“ Zoranu Pešiću Sigmi

Nagrada „Slaviša Nikolin Živković“ Zoranu Pešiću Sigmi

sigmaNagrada „Slaviša Nikolin Živković“, novoustanovljeno priznanje Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, dodeljena je Zoranu Pešiću Sigmi za neobjavljenu zbirku priča „Strovalija, priče o mestu sa koga propada naša poslednja nada“. Za nagradu su mogli da konkurišu članova Društva sa neobjavljenim rukopisima iz oblasti poezije, proze, drame i esejistike. Tročlani žiri u sastavu Snežana Božić, Željko Mitić i Aleksandar Kostadinović odluku je doneo jednoglasno.

„Knjiga priča Zorana Pešića Sigme komponovana je kao trodelni mozaik, sklopljen od tekstova raznovrsnih narativnih strategija, tematskih težišta i metafizičkih kvaliteta, nudeći se čitaocima kao nadasve uzbudljivo štivo– iznenađujuće, na momente ekscesno. Zajednička nit koja povezuje mnoštvo heterogenih, između i unutar sebe teško uskladivih pripovednih svetova (počev od onih stvarnosnih preko ludičkih do fantastičkih), jeste simbolički topos „Strovalije“‒ mesta individualnog poraza Pešićevih junakâ, ali i konačnog ishoda savremenih civilizacijskih tokova. Eksperimentisanje pripovednim tehnikama, fantastika, kao i sasvim jasni intertekstualni signali dozvoljavaju da se rukopis Zorana Pešića Sigme pročita i kao svojevrstan omaž književnom delu Slaviše N. Živkovića“, navodi se u obrazloženju žirija.

U najužem izboru za nagradu bili su i rukopisi Ljiljane Marković (zbirka pesama „Nagodimo se, reče Nedoba“) i Kaje Pančić Milenković (zbirka pesama „U dva koraka“). Nagrada se sastoji od povelje i objavljivanja nagrađenog rukopisa.

Laureatu Zoranu Pešiću Sigmi priznanje će biti uručeno tokom maja, na promociji knjige „Strovalija, priče o mestu sa koga propada naša poslednja nada“.

Slaviša Nikolin Živković (Niš, 3. april 1953— Niš, 1. maj 1990) je pisao i objavljivao pesme, prozu i eseje u brojnim časopisima, među kojima su i “Književna reč”, “Polja”, “Vidici”, “Delo”, “Odjek”, “Quorum”, “Stremljenja, “Jedinstvo”, “Gradina”. Za života je objavio knjigu pesama “Tor za šugavu ovcu” (“Gradina”, 1979) i zbirku priča “Grimase” (“Vidici”, 1988), a posthumno je objavljen njegov roman “Palikuća” (“Gradina”, 1991), knjiga eseja “Čudni šumar” (Studentski kulturni centar Niš, 1991) i knjiga priča “Štenad” (Niški kulturni centar, 2016).

A. G.


Detaljnije: Nagrada „Slaviša Nikolin Živković“ Zoranu Pešiću Sigmi / Kultura – Belle Amie