Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » „Naisa“ u rukama Žarka Lauševića

„Naisa“ u rukama Žarka Lauševića

<!—->
Kada je predsednica ovogodišnjeg žirija Sloboda Mićalović saopštila da je najviše priznanje 51. Festivala, za najbolju ulogu,  žiri dodelio Žarku Lauševiću za ulogu Mome u ostvarenju „Smrdljiva bajka“, predivan dug aplauz razlegao se Letnjom pozornicom. Glasovima publike Žarko Laušević proglašen je i za glumca Festivala.
„Hvala Vam prijatelji, hvala kolege na ukazanoj velikoj počasti. Stvarno sam uzbuđen. Ovo doživljavam, a valjda mi se naš  veliki Novak ne bi naljutio, kao svoj drugi Grand Slam. Onaj prvi pre 23 godine nisam stigao da primim, ali vi ste bili tu. Vi ste mi tada pomogli da pronađem neku nadu, a sada ste učinili da verujem, da stvarno poverujem da sam ponovo živ “, rekao je Žarko Laušević na uručenju nagrade.
„Carica Teodora“, nagrada za najbolju žensku ulogu, pripala je glumici Jeleni Đokić za ulogu Eme u filmu „Smrdljiva bajka“.
„Divna je činjenica biti još jedna Teodora u tako velikom i značajnom nizu. Moj izgled a i moj govor vešto maskiraju činjenicu da u mojim venama teče južnjačka krv. Dragi zemljaci, dozvolićete mi da sa ovog mesta pošaljem najtoplije pozdrave   Grdelici i Bunibrodu, odakle su jedna Milunka i jedan Žika, krenuli da sanjaju zajdnički san – mami i tati!“, rekla je Jelena Đokić.
<!—->
Nagrada „Car Konstantin“ otišla je, sasvim zasluženo, Lazaru Ristovskom za ulogu Žarka u filmu „S one strane“. On je zahvalio kolegama na nagradi i pozdravio nišku publiku, koja ga je ponovo, kao i prve večeri kada mu je na Letnjoj pozornici uručena nagrada „Pavle Vuisić“, nagradila velikim aplauzom.
<!—->
„U vremenu kada je sve nekako pobrkano, i kad su pojmovi kvaliteta i popularnosti izgleda zamenjeni, ove nagrade su vrlo važne da podele ta dva pojma, zato što se često pojam kvaliteta, zamenjuje pojmom popularnosti. Ove nagrade za mene, a verujem i za moje kolege imaju posebnu težinu“, rekao je Ristovski.
<!—->
Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Mirjani Karanović za ulogu u filmu „Dobra žena“, dok je Povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala Vuku Kostiću za ulogu u filmu „Igra u tami“. Nagradu za žensku epizodnu ulogu dobila je Tamara Krcunović za ulogu u filmu „Vlažnost“ , a Nagrada za mušku epizodu Igoru Damjanoviću za ulogu u filmu „Igra u tami“.
<!—->
Nagrada za debitantsku ulogu pripala je Marti Bjelici za ulogu u filmu „Otadžbina“. Mlada glumica, kojoj je ovo prvo pojavljivanje na filmu, nagradu nije očekivala.
Povelju za stranog glumca, dobila je Ksenija Marinković, za ulogu Vesne u filmu „S one strane“. Specijalnim priznanjem za izuzetnu glumačku kreaciju nagrađen je Miloš Timotijević za ulogu Petra u filmu „Vlažnost“. Za ukupan doprinos kinematografiji Srbije posthumno je nagrađen Milorad Mandić Manda. Nagradu je primila i niškoj publici se poklonila njegova supruga, a niška publika još jednom je uputila veliki aplauz za Mandu.
O nagradama su ove godine, pored predsednice žirija Slobode Mićalović, odlučivali i Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović. Kako su rekli članovi žirija za City radio, nije bilo trzavica u radu i većih razlika u stavovima. Odluke o nagradama donete su jednoglasno.
<!—->
51. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma završen je u predivnoj atmosferi, a nagrađeni glumci bili su dodatno dirnuti aplauzima publike, koja je i poslednje festivalske večeri ispunila Letnju pozornicu.
Niški bend „Crne mambe“ nas je romskom muzikom podsetio na teme iz nekoliko domaćih filmova, i popularne hitove Šabana Bajramovića.
<!—->
Nakon svečanog programa i uručenja festivalskih nagrada publika je pogledala dva niška dokumentarca. Prvo “Lutajuća srca – arhiv emocija“, a potom i “Radnički je ljubav Niša“. Prijatelj festivalskog programa City radija su dm drogerie.
Detaljnije: „Naisa“ u rukama Žarka Lauševića / Kultura – Radio City