Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Niš u “Noći muzeja”

Niš u “Noći muzeja”

muzej knjizevnosti 1U manifestaciji “Noć muzeja”, koja će širom Srbije biti održana 20. maja u više od četrdeset gradova i mesta, učestvovaće i ove godine više niških ustanova i galerijskih prostora.

Na sajtu “Noći muzeja” najavljeno je da će toga dana, od 17 sati do jedan sat iza ponoći, dešavanja u Nišu organizovati Istorijski arhiv (izložba “Čast nam je pozvati vas: duh starog Niša kroz pozivnice”), Građevinsko arhitektonski fakultet (izložba “Enterijeri”), Kreativni klub ABC (Zdrava tvrđava 9: Izložba radova), Univerzitet Metropolitan (studentska izložba “Preplitanja”), niško dopisništvo Radio Beograda (izložba fotografija od nastanka Radio Niša 1946. godine do danas, koju će pratiti i izložba eksponata stare studijske audio tehnike).

Svoja vrata u “Noći muzeja” za posetioce će otvoriti i Umetnička škola i Škola mode i lepote (izložbe učeničkih radova), atelje-galerija “Milica” i galerija “Šukletović”.

Narodni muzej i Galerija Savremene likovne umetnosti i ove godine će, kao i tokom prethodne dve, prednost dati nacionalnoj manifestaciji “Muzeji Srbije: deset dana od deset do deset”, koja će biti održana od 11. do 21. maja.

“Tokom tih deset dana naši objekti radiće produženo, a kao i prethodnih godina, imaćemo poseban program za Noć muzeja 20. maja. Toga dana ćemo u Sinagogi otvoriti izložbu Muzejski vremeplov”, kaže Slaviša Popović, direktor Narodnog muzeja.

Galerija savremene likovne umetnosti (GSLU) takođe će uz svoje redovne programe ponuditi dodatni sadržaj.

“Posetioci će tokom tih deset dana moći da vide izložbu Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koja od 8. maja gostuje u Paviljonu u Tvrđavi, izložbu skulptura Đorđa Aralice, čije je otvaranje 11. maja, kao i Prolećnu izložbu ULUS-a, koju ćemo otvoriti tokom trajanja manifestacije, 18. maja”, kaže za “Narodne” Milica Todorović, umetnički direktor GSLU.

Na samu “Noć muzeja” GSLU će posetiocima uz aktuelni izložbeni program po tradiciji ponuditi i- muzički.

U programu će, najavljuju iz GSLU, učestvovati učenici Niže muzičke škole, hor “Gracija” i ansambl “Konstantinus”.

“Noć muzeja” se organizuje u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Godinama unazad program se održava i u Nišu uz veliki odziv posetilaca. Najavljeno je da će ove godine, u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu, biti organizovan program u 30 država.

 A. G.


Detaljnije: Niš u “Noći muzeja” / Kultura – Belle Amie