Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Objavljeni filmovi 51. Filmskih susreta i najavljen dolazak velikog broja glumaca

Objavljeni filmovi 51. Filmskih susreta i najavljen dolazak velikog broja glumaca

<!—->
12 filmova, koje ćemo na Letnjoj pozornici u Tvrđavi gledati u zvaničnom takmičarskom programu ovogodišnjih Filmskih susreta, su:  „Dnevnik mašinovođe“, „Sporazum“, „S one strane“, „Pored mene“, „Smrdljiva bajka“, „Procep“, „Dobra žena“, „Igra u tami“, „Otadžbina“, „Inkarnacija“, „Braća po babine linije“ i „Vlažnost“. Ovu odluku donela je Selekciona komisija 51. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, u sastavu Vladan Živković, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.
„Program je vrlo zanimljiv, a kao i svake godine, veliki problem žirija je odabrati između dobrih glumačkih kreacija nekih od naših najvažnijih glumaca. Što se tema tiče uglavnom dominiraju savremene teme, ima svih žanrova, od drama, komedija, do filmova fantastike i trilera. Imamo čak i jedan film koji je produkcija južno-koreansko – slovenačko – srpska, to je film „Procep“. Tako da do sada imamo i neke filmove neuobičajene za festival“, poručuje filmski kritičar Dejan Dabić, član Komisije, za City radio.
<!—->
Na zatvaranju festivala moći ćemo da pogledamo i dva dokumentarca nastala u Nišu, „Lutajuća srca – arhiv emocija“ i „Radnički je ljubav Niša“. U bioskopu Kupina i na ostalim punktovima u gradu biće prikazivan prateći program. Raspored filmova po danima biće poznat u petak, kada počinje i prodaja kompleta karata, po ceni od 1500 dinara.
Organizatori očekuju dolazak između pedeset i sto glumaca. Jedna od novina ovogodišnjeg festivala je i to što će oko sto Mladih ambasadora kulture biti angažovano kao volonteri, u organizaciji festivala, ali i kao personalni volonteri, pojedinačno raspoređeni za svakog glumca.
<!—->
„Određene glumce pozivaju producenti filmova, pojedine zovemo mi iz direkcije festivala, a one kojima će Skupština grada dodeliti pečat grada Niša, pandan počasnom građaninu, poyiva Grad. Tu mislim na Dragana Bjelogrlića, Milenu Dravić, Ljubišu Samardžića, Radeta Šerbedžiju, sve one koji su doprineli da svih ovih godina festival ne gubi svoj kontinuitet“, rekao je Miroljub Jovanović.
Podsetimo, 20. avgusta počinju 51. Filmski susreti na Letnjoj pozornici, i trajaće do 26. avgusta. Festivalski centar biće u Oficirskom domu, a bogat prateći program dešavaće se na raznim lokacijama u gradu.
Detaljnije: Objavljeni filmovi 51. Filmskih susreta i najavljen dolazak velikog broja glumaca / Kultura – Radio City