Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Otvorena izložba o Oliv King, Australijanki koja je pomagala Srbima u Prvom svetskom ratu

Otvorena izložba o Oliv King, Australijanki koja je pomagala Srbima u Prvom svetskom ratu

<!—->
Zamenik ambasadora Autralije u Srbiji Glen Morison kaže da je Oliv King bila nesebična žena koja je od Sidneja došla do ovih područja pa i Srbije kako bi pomagala tokom Prvog svetskog rata. Morison ističe da je ona bila neka vrsta „mosta“ između Australije i Srbije, jer je Oliv King pokazala da velika razdaljina ne može da utiče na bilo koga kada želi da pomogne.
Morison dodaje da je ova izložba veoma važna i za Australiju, jer na dan otvaranja, u toj zemlji se obeležava „Anzak day“, koji je veoma važan za ovu zemlju, zato što je posvećen žrtvama Prvog svetskog rata.
<!—->
„Mi je danas posvećujemo Oliv King, koja je pružila veliku i nesebičnu podršku u 1. svetskom ratu“, ističe Morison.Govoreći o edukativnom aspektu ove izložbe, na kojoj je postavljeno dvadesetak panoa sa fatografijama, propratnim tekstovima i dokumentima, Morison je za City radio rekao da je za „njima veoma važno i značajno da se posebno mladi ljudi kroz izložbu edukuju i nauče mnogo nepoznanicica o Oliv King“.  
<!—->
„Njena priča, je zapravo priča o izdržljivosti. Nesebično je pružala humanitarnu pomoć ne samo tokom već i po završetku rata. Posle rata je zahvaljujući ocu i mnogim Australijancima prikupila veliku pomoć, kojom je otvarala kantine širom Srbije i Balkana“, zaključio je Morison.Izložba je organizovana u saradnji australijske Ambasade i Niškog kulturnog centra, a pokrovitelj izložbe je Grad Niš. 
Detaljnije: Otvorena izložba o Oliv King, Australijanki koja je pomagala Srbima u Prvom svetskom ratu / Kultura – Radio City