Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Pozorište iz Niša gostuje u Skoplju

Pozorište iz Niša gostuje u Skoplju

<!—->
Predstava, koja je premijerno izvedena septembra 2015. godine na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, do sada je naišla na veliki odaziv niške publike u Nišu, sa preko deset izvođenja, a gostovala je i zabeležila uspehe, aplauze i pozitivne kritike u drugim gradovima Srbije.
„Ideja za realizaciju pozorišne predstave „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rodila se iz potrebe da se najpoznatijoj našoj umetnici na svojevrstan način oda počast, kao i da se nove, mlađe generacije upoznaju sa životom i značajem avangardne slikarke Nadežde Petrović, koja je svojim delima obeležila modernu srpsku umetnost“, kažu u Pozorištu.
Radnja predstave odvija se u bolnici u Valjevu, gde Nadežda provodi svoje poslednje trenutke života.
<!—->
„Teško obolela od tifusa ona se kroz dijalog sa mladom medicinskom sestrom priseća svog života, umetničkih delovanja, prijateljstva, porodice, neprihvatanja, patriotskog i aktivističkog angažmana. Na dinamičan i dramatičan način ova predstava predstavlja životnu priču jedne izuzetne ličnosti, neprihvaćene umetnice, velikog borca za ljudska prava, humaniste, koja je hrabro koračala ispred svojih savremenika, suočena sa svim dilemama, patnjom i teretom koji takav životni izbor nosi“, dodaju iz Narodnog pozorišta Niš.
<!—->
Predstava „Nadežda Petrović autoportret u množini“ rađena po tekstu Miljane Đorđević u režiji Dragane Jovanović izvodi se na sceni Omladinskog kulturnog centra MKC u Skoplju u sredu 19. aprila.
Realizaciju projekta pomogla je Uprava za saradnju sa dijapsorom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, uz logistiku Kulturno informativnog centra Spona u Skoplju.
Detaljnije: Pozorište iz Niša gostuje u Skoplju / Kultura – Radio City