Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Predstavljanje knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“

Predstavljanje knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“

O sudbini lične, porodične i službene prepiske kneza Miloša Obrenovića, večeras u 18.00 časova u Biblioteci govoriće dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, autor knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ i dr Mila Medigović Stefanović.

Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića čini integralni i najvredniji deo zbirke legatora Joce Vujića i obuhvata pre svega pisma ćerki i sinu, knezu Mihailu i kneginji Petriji i predstavlja kneza u jednom potpuno novom svetlu. Tako u pismima Mihailu savetuje sina da živi uredno i da ne rasipa novac, a ćerki Petriji daje savete oko vaspitanja dece. Za istoričare su posebno interesantna ona Petrijina pisma koja opisuju bunu iz 1848. godine i ona u kojima Miloša izveštava o postepenom jačanju antikarađorđevićevske struje u zemlji. Prepiska obuhvata i pisma ostalih članova porodice Obrenović.

Objavljena pisma su samo deo dokumentacije koja se čuva u jednoj je od najvrednijih privatnih arhivskih zbirki kod nas, u legatu Joce Vujića u univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu.

gradjanin.rs


Detaljnije: Predstavljanje knjige „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“ / Kultura – Građanin