Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Premijera filma „Kraljevski top-Istorija srpske krune“

Premijera filma „Kraljevski top-Istorija srpske krune“

nkcVečeras će u Maloj sali Niškog kulturnog centra, u okviru programa manifestacije “Noć muzeja”, od 20 sati premijerno biti prikazan film „Kraljevski top: Istorija srpske krune“ reditelja Velimira Stojanovića. Film govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od Voždovog topa iz Prvog srpskog ustanka, a snimljen je povodom dvesta godina od Karađorđeve smrti. Na festivalu u Velikoj Plani film je nagrađen “Zlatnom buklijom”.

Pričajući o istoriji krune kralja Petra Prvog Karađorđevića, ostvarenje, prema rečima Velimira Stojanovića, objašnjava značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti srpskog naroda.

Rad na filmu trajao je tri godine. Budući da se radi o početku dvadesetog veka, jedini video-materijal na koji su autori mogli da se oslone bio je film o krunisanju kralja Petra iz Jugoslovenske kinoteke. Teško je bilo doći i do fotografija, ali je tokom istraživanja ipak prikupljen dovoljan broj da se ispriča priča o jedinoj srpskoj kruni koja nikada nije napuštala Srbiju. Tokom Prvog svetskog rata bila je sakrivena u podu učionice Prizrenske bogoslovije. Druga srpska kraljevska kruna, ona kojom je krunisan Stefan Dečanski, a nakon njega crnogorski kralj Nikola, čuva se na Cetinju.

Scenario filma potpisuje Dragan Marković, asistent režije i narator je Jelena Nikolić. Filmsku priču prati muzika Konjovića, Biničkog, Slavenskog, Rimskog-Korsakova, Mendelsona i Čajkovskog koju je odabrao Marijan Cvetanović.

Film bi u julu, kada se navršava dvesta godina od Karađorđeve smrti, trebalo da bude prikazan u Dvorskom kompleksu u Beogradu.

 


Detaljnije: Premijera filma „Kraljevski top-Istorija srpske krune“ / Kultura – Belle Amie