Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » "Rat kraljeva" odigran na Balkanu!

"Rat kraljeva" odigran na Balkanu!

<!—->
Na vest da grupa „Europe“ ima koncert u Sofiji, mnogi su reagovali sa nevericom, iznenađeni da ovaj, nekada mega popularni bend i dalje postoji. Nije ni čudo, jer nakon kraja osamdesetih, kada su objavili nekoliko albuma prodatih u milionskim tiražima, o ovim harizmatičnim skandinavcima se dugo ništa nije čulo.
Retki su pratili rad benda poslednjih godina, ali su efekti tog stvaralaštva očigledno ostali u lokalnim okvirima. Zato i čudi da „Europe“ svoj set koncertnih pesama nisu bazirali isključivo na svom opusu od ’86 do ’91 godine, po kome su ostali prepoznatljivi kod starih fanova. Novih nažalost nema.

Svirka je bila izuzetno dobra, sa snažnim emocijama u trenucima izvođenja starih hitova. Nažalost, koncert je trajao svega 85 minuta, što je bilo prekratko za očekivanja okupljene publike. Realnost je, da pevač Joey Tempest, više od toga ne može da izdrži.
Sve je počelo naslovnom pesmom sa poslednjeg „Europe“ albuma – „War Of Kings“, da bi dramaturgija porasla podsećanjem na nakada veliki hit „Rock The Night“. Usledio je sentimentalni momenat sa baladom „Carrie“, a onda i sjajno podsećanje na nezaboravne trenutke albuma „Out Of This World“, prašenjem pesama „Ready Or Not“ i „Superstitious“. Svirali su i „Sign Of The Times“, „Girl From Lebanon“, „Cherokee“…
<!—->
Naravno, konačno odbrojavanje ostavljeno je za bis, kao što se moglo i pretpostaviti. Spektakularno izvođenje „The Final Countdown“ obeležilo je kraj koncerta, sa velikim znakom pitanja iznad glava fanova – zar je moguće da nema više? Ostaje i pitanje zašto nije bilo jedne od najlepših Europe pesama – „Open Your Heart“, koju su objavili čak na dva svoja albuma. 
Kakogod, bilo je ovo jedno lepo podsećanje na vreme koje se više očigledno neće ponoviti. Osamdesete ostaju zabeležene u istoriji rock ‘n roll-a tamo gde im je mesto, a interesovanje za ovaj koncert i atmosfera u publici, samo oslikavaju tužnu realnost zalaska jedne moćne muzičke ere.


Detaljnije: „Rat kraljeva“ odigran na Balkanu! / Kultura – Radio City