Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Sudbina galerije „Srbija“ je posledica i krah kulture u Nišu

Sudbina galerije „Srbija“ je posledica i krah kulture u Nišu

<!—->
Docent na Fakultetu umetnosti dr Predrag Cvetičanin kaže da je kultura u Nišu o otbiljnoj krizi već deceniju a da „gubitak“ galerije Srbija samo predstavlja njen krah.
Dodaje da se o restituciji i postupku vezanom za prostor u kome se nalazila galerija „Srbija“ znalo već 4 godine a da odgovorni u vlasti tim povodom ništa nisu preduzeli. Cvetičanin ne spori da vlasnicima treba i mora biti vraćeno ono što je njihovo kroz proces restitucije ali da je sigurno bilo i drugih rešenja koje bi oni prihvatili.
„Grad prodaje nekoliko lokala, stanova, kako im na primer nije palo na pamet da ponude tim vlasnicima baš te lokale i stanove, koje bi oni verovatno prihvatili“, postavlja pitanje Cvetičanin uz konstataciju da bi neko bar politički morao da snosi odgovornost zbog gubitka galerije „Srbija“.
Cvetičanin dodaje da više neće moći da se prikriva ozbiljnost krize u Nišu jer je izgubljen najbolji prostor u gradu a da za to niko ne snosi posledice i dodaje da je Upravna zgrada niškog Muzeja takođe u procesu restitucije i da se u tom slučaju ništa ne preduzima da se vlasnici obeštete. On je ukazao i na brojne ustanove kulture koje ne rade ili koje su  godinama u fazi renoviranja, na veliko kašnjenje renoviranja Oficirskog doma,  a da se novac pri tom trošio na beznačajne događaje.
<!—->
Cvetičanin ističe da sa ovakvim „poslovanjem“ odgovornih ne možemo ništa da očekujemo od kulture u Nišu, iako naš grad ima kvalitetne ljude koji su izvanrdeni stručnjaci u domenu kulture ali se nažalost oni ništa i ne pitaju.
Arhitekta Hadži Ivan Redi kaže da je sudbina galerije „Srbije“, isto kao i stanje u celokupnoj kulturi u Nišu jer ne postoji planiranje i kad je postojalo, kako kaže, nije sprovođeno.
„Meni je nejasno zašto se čekalo nedelju dana pre iseljenja da se počne sa pričom o tome a znalo se za taj problem godinama unazad. Ja pripadam ljudima koji stručno i dugoročno planiraju svoje aktivnosti i poteze, očekivao sam da će se to desiti i sa galerijom, da će se naći rešenje i za grad i vlasnika, ali od akcionih planova, planiranja nije očigledno bilo ništa“, kaže poznati arhitekta.
<!—->
Večerašnem forumu „Niš i kultura“ trebalo je da prisustvuje i direktor Galerije savremene likovne umetnosti Milić Petrović ali je prema rečima organizatora on u toku dana otkazao učešće.            
Detaljnije: Sudbina galerije „Srbija“ je posledica i krah kulture u Nišu / Kultura – Radio City