Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Svečano otvoreni 51. Filmski susreti

Svečano otvoreni 51. Filmski susreti

<!—->
Letnja pozornica u niškoj Tvrđavi do 26. avgusta biće u znaku glumaca, domaćeg igranog filma i verne niške publike, koja godinu više od pola veka prati naš jedinstveni festival u svetu – Filmske susrete. Na svečanom otvaranju gradonačelnik Niša uručio je ključeve grada predsednici ovogodišnjeg žirija Slobodi Mićalović. Inače, pored nje, o nagradama će ove godine odlučivati i Kalina Kovačevcić i Tanasije Uzunović.
<!—->
Nagrada “Pavle Vuisić“ za životno delo, koje je dodeljena Lazaru Ristovskom, za njega predstavlja ogromno priznanje, naročito zbog toga što o njoj odlučuju kolege glumci.
„Dobiti nagradu od kolega je usitinu posebno. Ova nagrada je na neki način srpski Oskar za životno delo. Inače, meni je svaki dolazak u Niš uvek bio praznik, jer Nišlije glumce dočekuju sa posebnom pažnjom i uvažavanjem, te svako od nas glumaca doživljava Niš kao svoju drugu kuću“, duhovito je rekao Lazar.
<!—->
Prvo festivalsko veče zaista je obeležio ovaj dobar i energičan, pozitivan i duhovit glumac, budući da ga je publika proglasila za glumca večeri. Takođe, Ristovski je prvi imao čast da dobije i novoutvrđenu nagradu Grada Niša.
Uoči svečanog otvaranja u Gradskoj kući upriličen je, ništa manje svečan, prijem za glumce. Susrete prate brojne novine, a jedna od njih jeste da niški glumci, Miroljub Nedović i Ivana Nedović, vode ovogodišnji program.
<!—->
Film koji je otvorio ovogodišnji festival je “Dnevnik mašinovođe“, Miloša Radovića, u kom glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski. Njegov junak Ilija je šezdesetogodišnji mašinovođa, na korak do penzije, koji drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere.
„Film se bavi životom mašinovođa, koji, nažalost, u svom životu gaze ljude, ali ne svojom krivicom. Naravno nije mračan, već je crna komedija, kojom preovladava melodramski žanr“, priča Ristovski za City radio.
Supugu mašinovođe, koju voz udari na samom početku braka, ali se kasnije javlja kroz snove svom mužu, glumi mlada Nina Janković.
<!—->
„Nismo ni svesni da o životu mašinovođa ne znamo ništa, jer oni u karijerama imaju smrtne slučajeve, što slučajnih smrti što samoubistava. Posle filma nekako moraš da razmisliš, ipak njima nije lako“, kaže Nina.
Drugi film koji je publika imala prilike da pogleda je “Sporazum“, čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji. Film prati sudbinu srpskog povratnika koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto, a na tom putu čekaju ga teška iskušenja. Uloga glavnog junaka poverena je niškom glumcu Aleksandru Mihailoviću.
<!—->
„Ono po čemu ću sigurno pamtiti ovaj film, pored ozbiljnog zadatka koji je poveren i meni i mojim kolegama, jeste i to što je napravljen u potpuno nefilmskim i neprofesionalnim uslovima, na autentičnom mestu. Uporedo sa ovim filmom je rađen i film o filmu, i mislim da će on otkriti pravu emociju koju smo imali na Kosovu“, kaže Mihailović za City radio.
Pored Aleksandra u filmu igraju glumci Niškog narodnog pozorišta Marjan Todorović i Dejan Cicmilović.
„Priča je potresna, a veoma tačna i jednostavno ispričana. Naklonost reditelja prema glumcima iz unutrašnjosti rezultirala je filmom koji ostavlja duboko emotivan utisak kod publike“, rekao je Cicmilović.
<!—->
Kako su nam pojedini gledaoci rekli, zanimljivo je bilo videti niške glumce u jednom ovako teškom i zrelom filmu, koji je nesvakidašnje urađen. Režiju “Sporazuma“ potpisao je Predrag Radonjić.
„Interesantna mi je bila reakcija publike, koja je sa ozbiljnom kamernom pažnjom propratila projekciju. Mislim da smo uspeli da napravimo jedan, možda produkciono ne toliko veliki, ali dramaturški snažan film koji se tiče nekih opštih tema i dilema“, objašnjava reditelj filma.
<!—->
I druge večeri festivala publiku očekuju dva ostvarenja. To su filmovi “S one strane“ i “Procep“.
Detaljnije: Svečano otvoreni 51. Filmski susreti / Kultura – Radio City