Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Yu Grupa u petak u Nišu

Yu Grupa u petak u Nišu

<!—->
Koncert će trajati preko 2 sata i bend će ovom prilikom sa Nišlijama proslaviti 45 godina čistog Rock N’ Rolla i promovisati novi album “Evo stojim tu”.Pored nekoliko pesama sa pomenutog albuma,bend će naravno izvesti i sve one hitove koji su ih i proslavili kao što su: „Crni leptir”, “Dunave”, “Kosovski božuri”, “Čudna šuma”, “Pustinja”,”Od zlata jabuka“, “Mornar”, “Dunavom šibaju vetrovi”, “Odlazim”, “Kome se raduješ”, “Blok” i druge.
Kako u šali vole da kažu, tokom svoje duge karijere svirali su svugde gde je bilo struje, a bivšu državu obišli su barem šest puta. Sredinom 70-ih godina bili su napopularnija i najpriznatija rok grupa na prostoru bivše Jugoslavije. “Rokenrol je tada puno značio. Bilo je dovoljno da organizator ujutru zakači plakat i uveče ste imali punu salu” – kaže Dragi Jelić.
<!—->
Yu Grupa se smatra osnivačima yu rock zvuka, a braća Dragi i Žika Jelić, ikonama jugoslovenskog i srpskog rokenrola. Sedamdesetih godina se sećaju sa radošću, jer je popularnost grupe je bila nezapamćena za to vreme. Život su provodili u kombiju, a ostala je zapamćena i turneja po Bugarskoj tokom koje su svako veče bile krcate sale, a u publici histerija, o čemu se danima pisalo.,
Antologijska je takođe i svirka u londonskom Marquee klubu gde su tih godina svirale najveće svetske zvezde (The Rolling Stones, David Bowie, Led Zeppelin, The Who, Yes, Jethro Tull, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd i mnogi drugi). Svetlucava odela im je sašio naš čovek Vanča, tada krojač britanskih glitter rock zvezda.
<!—->
Menadžer iz izdavačke kuće CBS ih je čuo i ponudio ugovor kao i šestomesečnu turneju sa Allman Brothers bendom, koju su oni odbili, jer su već bili preveliki na prostoru bivše SFRJ, pa ih inostrana karijera nije zanimala. Tih,70-ih godina kako kažu, u Nišu su redovno svirali na radnim akcijama i držali koncerte za pamćenje.
Države su se menjale, a oni su opstajali ne sluteći da će njihova muzika nadživeti državu koje više nema. Najdugovečniji rok sastav na Balkanu, „Yu Grupa“, jedna je od poslednjih institucija koja još asocira na nekadašnje bratstvo i jedinstvo i vreme kada se bolje živelo.
<!—->
Da intersovanje za Yu Grupom ne jenjava ni dan danas pokazuju skorašnji rasprodati koncerti u Beogradu (pred više od 5000 ljudi) i Novom Sadu (pred oko 3000 ljudi).
Ulaznice za niški koncert mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 800 dinara u Cd Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65) i pivnici Nemir (Obilićev venac 35). Na dan koncerta će koštati 1000 dinara.


Detaljnije: Yu Grupa u petak u Nišu / Kultura – Radio City