Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Kultura » Zbornik pesama koje čuvaju sećanja na ’99. godinu

Zbornik pesama koje čuvaju sećanja na ’99. godinu

<!—->
Sa ciljem da od zaborava sačuvaju nepravdu koja je učinjena građanima Srbije 1999. godine, i kako bi ukazali na težak materijalni položaj u kom se nalazi većina naših boraca i članova porodica poginulih, Udruženje za zaštitu prava zaposlenih iz Niša i Niški kulturni centar organizovali su promociju zbornika pesama “Milosrdni Mefisto“ prvog književnog konkursa „Sećanja na 1999. godinu“.
„Našu zemlju za 24. mart vezuju veoma teški i pogubni događaji. Zbog toga smo i raspisali prošle godine prvi književni konkurs na ovu temu, na koji se sa svojim pesmama prijavilo 110 autora iz zemlje i inostranstva“, rekla je Suzana Ranđelović, ispred Udruženja za City radio.
<!—->
U zborniku koji je dobio naziv po prvonagrađenoj pesmi “Milosrdni Mefisto“ Dušana Miajlovića Ackog iz Niša, našla se 51 pesma autora iz Srbije, ali i Engleske, Nemačke, Australije. Njih je odabrao žiri u sastavu novinar Miodrag Doderović, pesnik Miloje Dončić i predsednik Udruženja za zaštitu prava zaposlenih Aleksandar Živković.
<!—->
„Budući da je u našem Udruženju mnogo članova učestvovalo u ratu, želeli smo da kroz stihove saznamo kako je to doživeo običan građanin. Kakve je posledice rat ostavio na celokupne porodice, tu neizvesnost da li će se njihovi bližji vratiti ili ne, jer svi znamo barem nekog ko je učestvovao u ratu. Kako je rat utcao i na borce, koji su u jako lošim uslovima radili i živeli. Ne trebamo da zaboravimo ni borce, ali ni civile koji su ni krivi ni dužni stradali. Trbamo oprostiti, ali ne i zaboraviti“, dodaje Suzana Ranđelović.
Inače, Udruženje za zaštitu prava zaposlenih postoji od 2013. godine sa ciljem pravne zaštite radnika, a osim toga organizuje kulturne i umetničke manifestacije i konkurse.
Detaljnije: Zbornik pesama koje čuvaju sećanja na ’99. godinu / Kultura – Radio City