Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Niški aerodrom » Prtljag – tema i dilema svakog putnika koji leti avionom

Prtljag – tema i dilema svakog putnika koji leti avionom

ilustracija (foto: Fly from Niš)
Bilo da je mali ili veliki kabinski prtljag ili čekirani kofer, avio-kompanije širom sveta zavisno od toga koju koristite ,svaka na svoj način, putnicima pruža mogućnost da svoje stvari unesu u avion besplatno ili uz naknadu.

Iz Niša trenutno lete Wizz Air i Ryanair, a uskoro će krenuti i avio-kompanije SWISS i Germania Flug. Niskotarifna avio-kompanija Wizz Air dozvoljava besplatan unos malog kabinskog prtljaga propisanih dimenzija, dok se za veći kabinski prtljag ili čekirani kofer do 32kg plaća naknada po letu. Naknada se može izračunati na sajtu mađarskog avio-prevoznika. Ukoliko se opredelite za prioritetno ukrcavanje odobrava Vam se i nošenje još jedne poslovne torbe ili tašne.

Sa druge strane kod Ryanair-a možete unedi dva besplatna prtljaga od toga jedan kabinski do 10kg i jednu malu torbu propisanih dimenzija. Čekirani prtljag ukoliko se opredelite za njega koštaće zavisno od destinacije do koje putujete čija je težina ograničena na 15kg odnosno 20kg.

Švajcarski nacionalni avio-prevoznik, SWISS, koji će od 2.aprila startovati sa letovima iz Niša svojim putnicima zavisno do tarife ili klase u avionu za koji se odluče nude različite povoljnosti kada je reć o prtljagu. Ukoliko se opredelite za „Light“ tarifu koja je karakteristična low cost prevozu sa sobom možete poneti kabinsku torbu do 8kg propisanih dimenzija. Ukoliko se opredelite za ostale tarife čekirani kofer vam je besplatan, stim što on nesme preći ukupne demenzije od 158cm(dužina+širina+dubina).

Švajcarska Germania koja startuje od 23.juna nudi najpovoljnije svoje usluge oko unosa prtljaga u avion. Kabinski prtljag propisanih dimenzija  do 6kg je besplatan. Takođe sa sobom možete poneti i dodatnu torbu kao što je za lap top i sl. . Čekirani prtljag do 20kg je besplatan, stim ukoliko vaš prtljag pređe tu granicu avio-kompanija Vam naplaćuje 12CHF po dodatnom kilogramu čija maksimala težina mora biti tačno 32kg.

Ono što je zajedničko svim ovim avio-kompanijama je pre svega da su određene stvari kako u ručnom tako i u predatom prtljagu zabranjeni poput zapaljivih tečnosti, oružja, eksploziva, i sl.

U tabeli su Vam prikazani svi ovi podaci u napomenu da uneti podaci možda budu skloni promeni te Vas molimo da svakako proverite na sajtovima ovih avio-kompanija, a mi ćemo ukoliko do promena dođe ažurirati ove podatke.

table, th, td { border: 1px solid black; border-collapse: collapse; } th, td { padding: 2px; }

Avio-kompanija Vrsta prljaga Dimenzije(cm) Besplatno Cena Težina(kg)
WIZZ AIR Ručni prtljag
Veći prtljag
Čekirani kofer
Lične stvari
42x32x25
56x45x25
149x119x171
DA
NE
NE

IZRAČUNAJ
IZRAČUNAJ
Prioritetno ukrcavanje


32kg
RYANAIR Ručni prtljag* + mala torba
Čekirani kofer
55x40x20+35x20x20
DA
NE

Zavisi od destinacije
10kg*
15/20kg
SWISS Ručni prtljag
Čekirani kofer
55x40x23
maks. 158cm
DA
DA
Light
Classic, Flex
8kg
23kg
GERMANIA FLUG Ručni prtljag
Dodatni kabinski prtljag
Čekirani kofer
55x40x20

DA
DA
DA


12CHF/1kg
6kg

20kg

svi podaci preuzeti sa sajtova gore navedinih avio-kompanija

Pogledajte i video prezentacije SWISS-a i Wizz Air-a koji vam objašnjavaju njihove opcije za izbor paketa usluga kada je reč o prtljagu kao i Wizz-ov video savet kako i šta da spakujete u ručni prtljag.

Tekst: A.P.
Fly from Niš


Detaljnije: Prtljag – tema i dilema svakog putnika koji leti avionom / Fly from Niš