Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Niški aerodrom » [VIDEO] Održana promocija drugog izdanja knjige "Dobrovoljno janjičari"

[VIDEO] Održana promocija drugog izdanja knjige "Dobrovoljno janjičari"

(foto: Vojislav Eskić)

U prepunoj sali zgrade niškog Univeriziteta(Banovina) u ponedeljak uveče održana je promocija drugog dopunjenog izdanja knjige „Dobrovoljno janjičari: Kako smo postali borbeni piloti“. Tokom te večeri o knjizi su govorili kolege i prijatalji Vojislava Eskića, inače pilota u penziji koji je leteo na avionu tipa Antonov 26 koji je bio stacioniran na aerodromu Niš, a kao moderator promocije bio je Aleksandar Mihailović glumac niškog Narodnog pozorišta.

Kako je Mihailović rekao ova Ekskićeva knjiga govori o jednom vremenu koga više nema, jednom trenutku mladosti, jedne generacije pilota borbene avijacije u tadašnjoj JNA. Iako Eskić u svojoj knjizi ne obrađuje ratne sukobe 90-tih, njegovo prvo izdanje rasprodato je u celom svetu, od Australije i Novog Zelanda do Kanade, Amerike pa i Brazila i naravno širom Evrope.

Koje Vojislav Eskić?

– Eskić (Jovana) Vojislav,

Rođen je 19.05.1967. godine u mestu Sjenica, u učiteljskoj porodici. Osnovnu školu ,,Miloš Dujić” je završio u mestu Čelinac, nedaleko od Banje Luke gde mu i danas živi otac.

Pohađao je 21. klasu VOSVŠ (Vazduhoplovne opšte srednje vojne škole) ,,Maršal Tito” u Mostaru, u periodu od 1981. do 1985. godine.

Nakon toga je redovno letačko školovanje nastavio u Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Zadru, kao pripadnik njene 38. klase. Vazduhoplovnu Vojnu Akademiju završava, kao pilot borbenog aviona, 1989. godine sa odličnom prosečnom ocenom 9.04.

Tokom burnih devedesetih nastavio je karijeru pilota u garnizonu Niš, kao pilot transportnog aviona Antonov, An- 26, u sastavu 677. trae (transportne avijacijske eskadrile). Letačku službu završava 2000. godine nakon doživljene teške saobraćajne nesreće.

Danas je u penziji, i sa suprugom Slobom,  i decom, ćerkom Anjom i sinom Igorom, živi u Nišu.

Ovo, njegovo književno delo, napisano je kao uspomena i podsećanje na jednu divnu i sretnu mladost i ispunjenje iskonskog, dečijeg sna… „

Portal „Fly from Niš“ bio je jedan od medijskih pokrovitelja ove promocije, čiji video možete da pogledate u nastavku.

Tekst: A.P.
Fly from Niš


Detaljnije: [VIDEO] Održana promocija drugog izdanja knjige „Dobrovoljno janjičari“ / Fly from Niš