Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Politika » Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja, 30 novih svedoka

Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja, 30 novih svedoka

vlada srbijeU proširenoj istrazi o Ramušu Haradinaju ima novih 30 svedoka, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović nakon hitne sednice Vlade o odluci francuskog suda da bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja pusti iz pritvora. Kuburovićeva ističe da Srbija neće odustati od zahteva za ekstradiciju. Tražimo hitno izručenje, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Vlada poziva sve članice EU i druge države da poštuju međunarodno pravo i poternice Interpola, a ne da donose političke odluke.

Na sednici koja je počela u 10 časova, ministri su informisani o odluci suda u Kolmaru da Ramuš Haradinaj odluku o izručenju Srbiji sačeka na slobodi, i o potezima koje je Srbija povukla kada je reč o zahtevu za ekstradiciju, javlja izveštač RTS-a.

Ministarka pravde Nela Kuburović je na konferenciji za medije nakon sednice, poručila da Srbija neće odustati od zahteva za izručenje Haradinaja, jednog od bivših komandanata OVK, iako on tu odluku čeka na slobodi.

Podsetila je na to da je Tužilaštvo za ratne zločine proširilo istragu i da u njoj ima oko 30 svedoka i drugih dokaza.

“Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka, tako da ne mogu da otkrivam njihova imena”, napomenula je Kuburovićeva.

Nadamo se da će francuski organi postupiti profesinalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obzira na to da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti, navela je ministarka pravde.

Izvor: RTS


Detaljnije: Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja, 30 novih svedoka / Politika – Belle Amie