Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Čitajte, prema preporuci Dejana Stojiljkovića

Čitajte, prema preporuci Dejana Stojiljkovića

Nagrađivani niški pisac Dejan Stojiljković predlaže spisak naslova knjiga koje bi trebalo da uđu u svačiji uži izbor ovih dana. Imena domaćih pisaca prednjače na ovoj listi, a Dejan otkriva samo neke od zanimljivih detalja u njihovim delima.

 

Slaviša Pavlović – APISOV APOSTOL

Zaplet ovog romana naizgled je veoma jednostavan: Dragutin Dimitrijević Apis je preživeo Krfski proces, a njegova organizacija “Crna ruka” i dalje postoji. To u naše vreme otkriva jedan beogradski novinar i kreće opasnim putem intriga, spletki i zavere. Za one koji vole istoriju i trilere. Potpisan sam kao urednik ove knjige, ali to nije jedini razlog zašto je preporučujem.


Vule Žurić – REPUBLIKA ĆOPIĆ

Majstorski napisana romansirana biografija našeg velikog pisca Branka Ćopića iz pera nagrađivanog pisca (dobio, između ostalih, nagradu “Stevan Sremac”), vodeći računa da ne povredi faktografiju, Vule ovde vešto pripoveda, ali se takođe i poigrava biografijom klasika naše književnosti.


Srđan Stojiljković – SVE TE GREŠNICE

A šta bi bio ovaj izbor da nema jednog Nišlije? Drugi roman niškog autora (prvi je “Kapi oslikanog neba”) je priča o ljudima zaglavljenim u vrtlogu strasti… Seks, opsesija, nasilje, fetiši, nemiri, izdaje i na kraju… ono što ostane. Ljubav. Čak i sa one strane smrti.


Mirjana Novaković – TAJNE PRIČE

Ova knjiga je svojevrsna kompilacija. Naime, ona sadrži dve novele koje su činile prvu Mirjaninu knjigu “Dunavski apokrifi” i još nekoliko novih priča. Besprekorno pirpovedanje, mašta, istorija, mogući i nemogući svetovi, mešavina žanrova… Sve to čini ovu knjigu jednog od najboljih savremenih srpskih pripovedača.


Marko Šelić – MALTERENO: KNJIGA PRVA – RUBIKOVA STOLICA

Marko Šelić Marčelo je još uvek više poznat kao muzičar, pa onda kao ljubitelj stripa i urednik edicije Dilan Dog u izdavačkoj kući “Veseli četvrtak”, pa tek onda kao prozaista. Ali to će se u narednim godinama sigurno promeniti. Njegov drugi roman “Malterego” (koji je, u stvari, samo prvi deo trilogije) nedavno je izdat u novom ruhu i novoj redakciji, a uskoro izlazi i nastavak. I to pod uređivačkom palicom moje malenkosti. Do tad, čitajte ovu dijaboličnu priču koja vam neće dati da zaspite. Malo od tihe jeze, malo od razmišljanja na bitne teme i pitanja koja postavlja ova knjiga.


Mark Milar i Stiv Mekniven – VOLVERIN: STARAC LOGAN

Na kraju, jedan strip. Ovo je apokaliptična priča o jednom od najpoznatijih super-junaka iz Marvelovog univerzuma – Volverinu. Smeštena u postapokaliptični svet u kome vladaju smrt, beznađe i razaranje ona govori o ostarelom Vulverinu koji pokušava da preživi sa porodicom, kao prost farmer, ali kao u svakom dobrom vesternu, sopstvena prošlost mu ne da mira. Ovaj strip bio je osnova za film koji stiže u naše bioskope marta meseca i nosi jednostavan naslov “Logan”. Radnja stripa i filma se podosta razlikuju, pa nije nikakav problem da se prvo pročita strip a onda ode u bioskop i pogleda Hju Džekmen kako poslednji put igra ovog junaka.

 

 Dejan Stojiljković (1976), prozaista, dramski pisac i strip scenarista. Objavio prozne zbirke „Leva strana druma“ (2007) i „Low Life“ (2008) kao i romane „Konstantinovo raskršće“ (2009, nagrade „Miloš Crnjanski“, „Zlatni hit-liber RTS-a“ i „Svetosavski pečat“, najuži izbor za Ninovu nagradu i nagradu „Isidora Sekulić“, najčitanija knjiga u javnim biliotekama Srbiji za 2010. godinu, nominacije za međunarodne nagrade „Impak Dablin“ i „Balkanika“) i „Duge noći i crne zastave“ (2012, nagrada „Zlatni Hit-liber RTS-a“).
Autor je nekoliko strip-scenarija kao i knjige ogleda o stripu „Kiselo&Slatko“ (2011). Prvi je laureat nagrade za strip teoriju „Nikola Mitrović Kokan“.

U ediciji „Srbija i komentari“ Službenog glasnika koju uređuje akademik Goran Petrović 2012. objavljena mu je knjiga „Živi pokojnik“ (zajedno sa etnologom Vesnom Marjanović).

Autor je istorijske drame „Konstantin“ u režiji Juga Radivojevića (koprodukcija Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Niša, sezona 2012/2013).

Od 2012. je ekskluzivni autor izdavačke kuće „Blooming Twig Books“ iz Njujorka.

Proza mu je prevođena na engleski, ruski, makedonski i grčki.

Član je Srpskog književnog društva i književne grupe P-70.

Kompletnu bibliografiju pogledajte na sajtu kultURA!

The post Čitajte, prema preporuci Dejana Stojiljkovića appeared first on Megafon.


Detaljnije: Čitajte, prema preporuci Dejana Stojiljkovića / Megafon