Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Dodeljene nagrade 11. januar

Dodeljene nagrade 11. januar

Na današnji dan pre 139 godina Niš je oslobođen od Turaka. Povodom ovog važnog istorijskog događaja za Grad, održana je svečana sednica Skupštine Grada na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja – nagrade 11.januar. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada Rade Rajković uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima.

Nagrađeni su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“,Elektronski fakultet iz Niša,Prizrenska bogoslovija „Sveti Kirilo i Metodije“,antropolog Bojan Jovanović i direktor KPZ Niš Aleksandar Grbović.

Foto Sasa Djordjevic

Foto Sasa Djordjevic

Prethodno su najviši gradski zvaničnici i predstavnici okruga,vojske ,policije i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije na spomenik oslobodiocima u centru grada položili vence.
11. januara 1878. godine, posle viševekovnog ropstva, stigla je sloboda. Srpsku zastavu na Stambol kapiju niške Tvrđave postavio je Todor Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. Tada je u borbi za Niš poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.
Oslobodilac grada, knjaz Milan Obrenović ispred tvrđave je sa ponosom rekao -„Ova zastava za nas je znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na blagonaklonu zaštitu kneza. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode jednake za sve građane, za sve veroispovesti”.
Danas centralna ulica i trg u Nišu nose ime slavnog srpskog knjaza.

Foto Sasa Djordjevic

The post Dodeljene nagrade 11. januar appeared first on Megafon.


Detaljnije: Dodeljene nagrade 11. januar / Megafon