Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se po jedanaesti put obeležava u celoj Evropi  od 22-28. januara 2017. godine.

Ovogodišnji slogan kampanje je „Dan za zdravlje“ kojim se apeluje na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije u okviru skrininga.

Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1 244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žene izgubi život od ove vrste raka. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Srbija se nalazi na četvrtom mestu po obolevanju od raka grlića materice u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

Ovogodišnje aktivnosti Centra za promociju zdravlja (Institut za javno zdravlje Niš) ostvaruju se kroz partnerstvo u kome učestvuju Grad Niš i svih pet gradskih opština.

Kroz edukativni zdravstveno-vaspitni materijal, koji će tokom trajanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice biti dostupan na veb prezentacijama gradskih opština i Grada Niša, građanke i građani Niša biće upoznati sa značajem preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice.

Organizovani skrining karcinoma grlića materice u Srbiji

Organizovani skrining karcinoma grlića materice na teritoriji Republike Srbije sprovodi se od 20.12.2012. godine u 17 opština. U februaru 2013. godine DZ Niš uključen je u sprovođenje organizovanog skrininga. Ciljnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta 25 –64. godine.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Rak grlića materice je jedini kancer koji bi praktično mogao biti eliminisan kombinacijom efikasnog skrininga i korišćenjem novih tehnologija, kao što je vakcinacija protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV-a).

The post Evropska nedelja prevencije raka grlića materice appeared first on Megafon.


Detaljnije: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice / Megafon