Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Leptir mašne kao umetnička dela

Leptir mašne kao umetnička dela

Neobične leptir mašne mlade niške dizajnerke Maje Vukić našle su se u londonskom časopisu, zadivile su umetnike u Beču, a uskoro će neke od njih „otputovati“ i u Češku. Šta ih čini toliko posebnim?

Leptir mašna Maje Vukić sa izložbe u Beču

One su izrađene od oslikanog tekstila koji je presvučen tankom providnom plastikom, pa je teško odlučiti da li su delo likovnog umetnika, vajara ili modnog dizajnera.

Potreba za likovnim izražavanjem i ljubav prema modi doveli su Maju do ove kombinacije.

„To u stvari predstavlja oblikovanje oslikanog tekstila u modni detalj koji ima svoju formu, oblik i svoju priču u prostoru i vremenu“, objašnjava niška dizajnerka.

Kunstbogen u Beču

Zajedno sa dizajnerima i umetnicima iz sveta početkom aprila izlagala je u Beču, u Kunstbogenu, prostoru koji spaja kulturu i umetnost. Događaj je nazvan „Flesh Fresh Store“ i bio je prilika za Maju da predstavi svetu svoj rad i ostvari nove kontakte.

„Nosim izuzetno pozitivne utiske. Ljudi su tamo odavno upoznati sa dizajnerskim radom i spremni su da izdvoje novac za nešto unikatno, imaju tu svest i kulturu. Takav rad se više ceni, dok je u Srbiji situacija nešto drugačija“, kaže Maja.

Talentovana Nišlijka je još 2015. godine započela saradnju sa Jelenom Radenković, koja je art direktor u Kunstbogenu u Beču. Zajednički rad bio je uspešan, pa su Jelenine fotografije Majinih plastificiranih leptir mašni objavljene u londonskom onlajn modnom časopisu Chasseur.

Njeno eksperimentisanje sa plastikom i oslikanim tekstilom privuklo je pažnju čeških umetnika koji su takođe izlagali u Beču, pa je dobila poziv da i u toj zemlji predstavi svoje radove.

Maja Vukić, niška dizajnerka

Za sada ne odvaja umetnost i modu, i nada se da je izabrala ispravan put koji će joj omogućiti da i dalje stvara i napreduje.

A da li leptir mašna čini čoveka?

„Moja da“, šaljivo završava Maja razgovor za Megafon.

The post Leptir mašne kao umetnička dela appeared first on Megafon.


Detaljnije: Leptir mašne kao umetnička dela / Megafon