Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Musliju mora u zatvor zbog rušenja države

Musliju mora u zatvor zbog rušenja države

Tužilaštvo mora da reaguje na izjavu Jonuza Muslijua da spajanje Albanije i Kosova, to jest pravljenje velike Albanije ne bi imalo smisla bez Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Jonuz Muslij, predsednik opštine Bujanovac, foto ilustracija, google.com

Kako navode sagovornici „Blica“, apsolutno je nedopustivo da jedan državni funkcioner, pa makar i na lokalnom nivou, cepa zemlju u kojoj živi (a zašto ne reći i od koje prima platu).

Iako je delo „neprijateljske propagande“ i „rušenja ustavnog poretka zemlje“ ukinuto, advokat Božo Prelević kaže za „Blic“ da ovakvo istupanje predsednika opštine Bujanovac i prvog čoveka Nacionalnog saveta Albanaca zahteva reakciju nadležnih.

– Postoji određena teritorijalna celovitost utvrđena Ustavom i zakonom. Ovo je namerna provokacija, da bi neko od državnih organa nešto preduzeo, a Musliju posle toga ispao heroj. Zato dalje korake treba vući pametno – navodi Prelević, koji je u prelaznoj vladi nakon 5. oktobra bio ministar policije, pa je dobro upoznao prilike na jugu Srbije, ali i Muslijua.

On kaže da je Musliju jedan od najodgovornijih za nerede na jugu Srbije 2000. godine, kao i da je tada morao da bude na optužnici, ali je pošteđen zarad postizanja mirnog rešenja. U to vreme predsednik opštine Bujanovac je bio Riza Halimi, dok je Musliju bio borac Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM).

– Tužilac mora da uradi svoj deo posla. Da je u Parizu radio ono što je svojevremeno na jugu Srbije, to bi bilo okarakterisano kao terorizam, ali pošto je u jadnoj Srbiji, onda je nekakav borac. Musliju je bio jedan od nekoliko prvih ljudi te organizacije. Nakon 5. oktobra ubijeno je na desetine policajaca. Digli su pobunu, blokirali puteve – priča nekadašnji ministar.

Prvi put u novijoj istoriji, zajedno sa snagama SAD sprovedena je demilitarizacija juga Srbije, a od Oslobodilačke vojske BPM oduzeti su ručni bacači, mitraljezi, nagazne mine, crne strele, dalekometni snajperi, protivoklopno oruđe…

– Musliju je bio predsednik opštine sa ozbiljnom biografijom teroriste – zaključuje Prelević.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je da je izjava Muslijua da opštine Bujanovac i Preševo treba da se pripoje Kosovu ukoliko dođe do njegovog ujedinjenja sa Albanijom otvoren poziv za treći balkanski rat. On je istakao da bi o izjavi trebalo da se izjasne nadležni organi i tužilaštvo, ali i da Nacionalni savet Albanaca objasni da li je to stav jednog čoveka ili celog saveta.

– Očekujem od EU i NATO da budu jasni u osudi takvih izjava koje su došle od Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua. Ovo je prvi put da poziv za otcepljenje dela teritorije dolazi od strane suverene države kao što je Albanija – rekao je Vulin.

Reagujući na izjavu Muslijua, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, navela je da bi ga trebalo obavestiti da su ratovi na ovim prostorima završeni.

Musliju, s druge strane, očigledno ne strepi od reakcije države, pa je ponovio svoje opasne izjave.

– Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni su deo „države Kosovo“ od koje su „nasilno odvojeni“ – rekao je on.

O projektu velike Albanije i izjavama Edija Rame oglasilo se juče i rusko ministarstvo spoljnih poslova, ocenivši da se iza licemernih razgovora o stabilizaciji u regionu pod kišobranom NATO zapravo potkopavaju temelji stabilnosti.

Tužilaštvo još bez reakcije

U Višem javnom tužilaštvu u Vranju ističu da od policije ili bilo kog drugog državnog organa nisu dobili zahtev za pokretanje postupka protiv Jonuza Muslijua. Zamenik višeg javnog tužioca Boban Jovanović rekao nam je da je izjavu pročitao u pisanim medijima i da ne može da komentariše slučaj sve dok ne stigne zvaničan zahtev za procesuiranje kontroverznog albanskog političara. U vranjskom pravosuđu nisu sigurni da li je slučaj u nadležnosti Osnovnog ili Višeg javnog tužilaštva.

Fila: Kazniti ga na izborima

Advokat Toma Fila kaže da je Musliju izabrano lice, a da su dela „neprijateljske propagande“ i „rušenja ustavnog poretka“ zemlje ukinuta.

– U demokratskim društvima možete da pričate šta hoćete, a Muslijua treba kazniti na izborima – naglašava Fila za „Blic“.

Ogorčenje na jugu Srbije

Izjave Jonuza Muslijua izazvale su ogromno nezadovoljstvo nealbanskih stanovnika na jugu Srbije. U multietničkom Bujanovcu, naročito burno reaguju Srbi, koje ipak ne iznenađuju ovakve neprijateljske izjave bivšeg političkog komesara albanske terorističke oružane OVBPM.

– Musliju bar jednom mesečno daje ovakve izjave, koje mu služe u predizborne svrhe – kaže zamenik predsednika opštine Bujanovac dr Stojanča Arsić.

Predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Bujanovcu Nenad Mitrović smatra da treba pokrenuti postupak za izglasavanje nepoverenja Muslijuu.

– Sračunati destruktivni antidržavni istupi neozbiljnog albanskog političara separatiste neće doprineti bržem ekonomskom razvoju siromašne nerazvijene opštine – navodi on.

Narodni poslanik Partije za demokratsko delovanje Fatmir Hasani ocenio je da izjave Jonuza Muslijua nisu dobre.

(Izvor: Blic, pišu: Ivana Mastilović Jasnić , V. P.)

The post Musliju mora u zatvor zbog rušenja države appeared first on Niške novine.


Detaljnije: Musliju mora u zatvor zbog rušenja države / Niške novine