Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Narednik Oliv Kelso King – Australijanka u srpskoj vojsci

Narednik Oliv Kelso King – Australijanka u srpskoj vojsci

U utorak 25. aprila u Oficirskom domu od 13 sati Glenn Morisson, zamenik ambasadora Australije u Srbiji otvoriće izložbu o heroini  Prvog svetskog rata – Oliv Kelso King. Izložba sadrži dvadesetak  panoa sa mnogobrojnim fotografijama i dokumentima. Predavanje uz vizuelnu prezentaciju o Australiji će održati  Mr. Maris  Tebecis,  drugi sekretar ambasade.

Izložba je organizovana u saradnji Ambasade Australije u Srbiji i Niškog kulturnog centra, uz pokroviteljstvo grada Niša.

KO JE BILA OLIV KELSO KING – HRABRI VOZAČ SRPSKIH RANjENIKA

U Prvom svetskom ratu na desetine hrabrih Australijanki: lekarki, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja – pružilo je preko potrebnu humanitarnu pomoć Kraljevini Srbiji. Ove neustrašive žene dobrovoljno su služile na srpskom frontu kako bi obezbedile neophodnu medicinsku pomoć srpskim vojnicima i civilima. Većina žena-dobrovoljaca iz Australije izabrala je da služi sa sanitetskom organizacijom Škotske ženske bolnice (ŠŽB), dok je jedan broj bio sastavni deo Britanskog crvenog krsta i Srpske vojske. Njihovim doprinosom značajno je poboljšan nivo i kvalitet zdravstvenih usluga koje su pružane vojnim i civilnim ranjenicima.

Tako, iako se dogodila pre jednog veka, priča o Oliv King i njenim zadivljujućim podvizima i danas je zanimljiva i inspirativna. Oliv King je rođena 30. juna 1885. godine u sidnejskom predgrađu Krojdon. Kada je imala petnaest godina, majka joj je umrla, pa je nju i njenu stariju sestru odgajao otac, ser Džordž Kelso King, uspešni biznismen i dobrotvor. Duboka ljubav i odanost koju je Oliv negovala prema ocu odredila je njen životni pravac. Srednje obrazovanje stekla je u uglednoj sidnejskoj gimnaziji, a u Drezdenu, u Nemačkoj, završila je fakultet. Avanturističkog duha i jake volje, ona je bila vrstan planinar, svetski putnik sa smislom za strane jezike i veliki poznavalac i ljubitelj automobilizma. U svojim kasnim dvadesetim otišla je kod sestre u Englesku, baš kada je izbio Prvi svetski rat.

Zadatak Oliv King u sastavu ŠŽB na Balkanu 1915. godine bio je da pruži medicinsku pomoć savezničkim snagama, pre svega Srbima, u njihovoj borbi protiv Austrougara, Nemaca i Bugara. Brzo je savladala srpski jezik i pokazala veliku hrabrost u evakuaciji ranjenika iz Đevđelije, novembra 1915, gde je za dlaku izbegla zarobljavanje od bugarske armije. Saveznici su se potom povukli u Solun, gde je ŠŽB uspostavio mrežu poljskih bolnica u gradu i po okolnim mestima, iza linije fronta. Oliv King je u Solunu ostala naredne dve i po godine, čak i pošto je ŠŽB napustio zemlju.

Detaljnije na portalu kultURA!

 

The post Narednik Oliv Kelso King – Australijanka u srpskoj vojsci appeared first on Megafon.


Detaljnije: Narednik Oliv Kelso King – Australijanka u srpskoj vojsci / Megafon