Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Nišvil 2017 – nagrada za životno delo Biseri Veletanlić

Nišvil 2017 – nagrada za životno delo Biseri Veletanlić

Tradicionalna nagrada za životno delo koju Nišville jazz festival dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine će biti uručena Biseri Veletanlić. Bisera će prve večeri festivala, 10. avgusta, takođe po tradiciji – i otvoriti Nišville 2017.

Bisera Veletanlić je, osim toga što je i dalje jedno najvećih imena zabavne muzike na ex-Yu prostorima, sigurno i jedna od najoriginalnijih džez pevačica na Balkanu. Od muzičkih početaka sa sestrom Senkom, preko „inficiranja“ džezom i „kaljenja“ na nastupima u  američkim klubovima u Nemačkoj, do prvih singlova i uspeha na festivalima – pa sve do današnjih dana  – kada pesme u njemom izvođenju doživljvaju novu mladost – Bisera je uvek bila duboko u džezu. A tu muziku je učila od najboljih: Sare Von, Arete Frenklin, Bili Holidej, Ele Ficdžerald (….), jer kako sama kaže – većina kvalitetnih i revolucionarnih stvari u muzici 20. veka potekla je upravo od crnih vokalista i instrumentalista. Često je nastupala sa big bendovima i kombo bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima (između ostalih i na prvom Nišvilu 1995. godine), klubovima i TV emisijama.

S druge strane, kada je reč o zabavnoj muzici – Bisera je imala sreću da za nju pišu neki od najboljih jugoslovenskih kompozitora (Kornelije Kovač, Arsen Dedić i mnogi drugi), ali su i ti autori imali sreće da njihove pesme upravo u Biserinom izvođenju dobiju ultimativnu verziju.

Bisera Veletanlić sigurno ima i više nego simboličan uticaj na razvoj jednog od najboljih srpskih džez muzičara mlađe generacije – svog sestrića Vasila Hadžimanova sa kojim i danas često nastupa.

Verovatno najveći komplment dobila je od jedne od najvećih džez pevačica i svog idola iz mladosti: Kada je na džem sešnu posle koncerta u Beogradu čula Biseru, legendarna Sara Von joj je rekla: „Šta ćeš ti ovde? Hajde sa mnom u Ameriku“. Bisera joj se zahvalila na komplimentu i skromno odgovorila da tamo sigurno ima mnogo boljih pevača od nje, na šta joj je Sara, uz karakterističan gromoglasan smeh  rekla: “Ali, pobogu, nijedan beli! Beli ljudi u Americi ne umeju da pevaju kao ti”.

BISERA VELETANLIC, FOTO Stanislav Milojkovic

The post Nišvil 2017 – nagrada za životno delo Biseri Veletanlić appeared first on Megafon.


Detaljnije: Nišvil 2017 – nagrada za životno delo Biseri Veletanlić / Megafon