Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Ноћ музеја 2017 на југу Србије (комплетан програм)

Ноћ музеја 2017 на југу Србије (комплетан програм)

XIV Ноћ музеја ће се одржати 20. маја 2017. године у 44 града и места у Србији, када ће посетиоци бити у прилици да прошетају музејима, галеријама и институцијама културе и уживају у премијерним изложбама и садржајима осмишљеним само за ту ноћ.

Од 17 часова па све до 1 иза поноћи исте вечери, поред Србије, шетаће посетиоци у 120 градова, 30 држава и 3.000 музеја у оквиру Европске Ноћи музеја.

Србија ће са 250 разноликих дешавања у 152 културне установе дати немерљив допринос Ноћи музеја са богатим програмима и у више градова на југу Србије: Нишу, Лесковцу, Власотинцу, Димитровграду, Сурдулици…

ПРОГРАМ НОЋ МУЗЕЈА 2017

Ниш

Отворена ризница музеја – Народни музеј Ниш (Николе Пашића 59)

Избор репрезентативних експоната из збирке Историја Уметности И Етнографске збирке.

Излажу се ремек дела српског сликарства из збирке Историја уметности: Паја Јовановић, Стеван Тодоровић, Ђорђе Крстић, Урош Кнежевић, Бета Вукановић, Влахо Буховац, Божа Илић, Леонид Шејка, Тодор Стевановић, Милан Коњовић, Мирослав Андјелковић, Милић Станковић….

„Част нам је позвати Вас – дух старог Ниша кроз позивнице“ – Историјски архив Ниш (Тврђава бб)

Из збирке од 1.390 позивница насталих у периоду од 1890. До 1940. године за ову изложбу издвојићемо стотинак најатрактивнијих, како бисмо и на овај начин дочарали и грађанству приближили дух старог Ниша са његовим вредносним и грађанским манирима.

Пола века-библиотека – Универзитетска библиотека „Никола Тесла“ Ниш (Бановина, улаз са кеја)

зложба књига, фотографија, докумената и предмета који илуструју 50 година постојања и рада Универзитетске библиотеке „Никола Тесла“ из Ниша, као и пут који је прешла од оснивања до данас.

ТеатАрт Најт – Народно позориште Ниш (Синђелићев трг)

Цар, Театар бенд и костими у ноћи. Народно позориште у Нишу се, у години обележавањја 130 година постојања, прикључило манифестацији НОЋ МУЗЕЈА. Програм обухвата три сегмента, а то су: ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНЕ ФОТОГРАФИЈЕ Душана Митића Цара (фоаје Народног позоришта), ИЗЛОЖБА ПОЗОРИШНИХ КОСТИМА – избор Дејан Гоцић (фоаје Народног позоришта) и КОНЦЕРТ ТЕАТАР БЕНДА (плато испред Народног позоришта).

Изложба „Ентеријери 17“ – Грађевинско-архитектонски факултет (Александра Медведева 14)

И ове године организатори студентске Изложбе ЕНТЕРИЈЕРИ 17, Катедра Зграде за становање Грађевинско-архитектонског факултета, су припремили традиционалну студентску изложбу која ће бити приказана на манифестацији „НОЋ МУЗЕЈА“, која се одржава у више стотина градова у свету.

Здрава тврђава IX – изложба радова – Креативни клуб АБЦ (Летња позорница)

Здрава тврђава је програм еколошких радионица за децу предшколског узраста која се традиционално, ове године  девети пут, реализује у Нишу.

„Преплитања“ – Универзитет Метрополитан (Бул.Св.Цара Константина 80-86)

Медијана-Метрополитан АРТ: Дигитална уметност базирана на пикселизацији јавља се као логичан и природан след традиционалне технике мозаика и модерног колажа. Претапање и преплитање камених коцкица еволуирало је у дигиталну форму пикселизацију.

Ноћ уз добри, стари радио – Дописништво Радио Београда 2 у Нишу (Лоле Рибара 7а)

Видећете постављање предајника,фотографије познатих спикера и новинара, некадашњи  оркестар радија из кога је настао симфонијски оркестар у Нишу као и  познате личности које су гостовале или снимале прве плоче у радију.Поред фотографија биће изложени и експонати старе студијске аудио технике.Током изложбе емитоваће се наши прилози и емисије из фонотеке дописништва.

Ноћ биологије – Гимназија Светозар Марковић (Официрски дом на кеју, Орловића Павла 28)

Идеја манифестације Ноћ биологије је да науку, културу и оно што радимо и учимо у оквиру наше школе, свима на једноставан, приступачан и маштовит начин  приближимо и прикажемо кроз једноставне експерименте, презентације, играонице, квизове, кратке филмове, интерактивне радионице које осмишљавају наши ученици уз свесрдну помоћ професора, а које подразумевају активно укључивање посетилаца. Циљ нам је да приказивањем занимљивих научних  чињеница из биологије, прикажемо биологију као науку о животу што она у својој бити и јесте а тако и славимо живот у свим његовим облицима и лепоти.

„Краљевски топ – историја српске круне“ – УГ ФОРУМ АРТИСТИКУМ (од 20:00 часова у малој сали НКЦ-а)

Прво јавно приказивање филма награђеног „Златном Буклијом 2017″ у Великој плани, снимљеног поводом 200 година од смрти Вожда Карађорђа.

Хуманитарна изложба – Нишка рок сцена шездесетих – Балканрок (Двориште зграде Универзитета – Бановина)

Само неколико година после објављивања прве плоче Елвиса Прислија, нишки музичари почињу да свирају своје рокенрол композиције на игранкама које су током шездесетих и седамдесетих биле најпопуларнији вид забаве и дружења код тадашње омладине. Ти вокално-инструментални састави, како су тада називани бендови, вероватно нису били свесни да стварају историју и постају легенде нишког и југословенског рокенрола. Прву рокенрол плочу снимио је Перица Стојанчић 1963. године, а до краја деценије су исто учинили састави Шкољке и Далтони. У Ноћи музеја ће бити изложена прва издања ових плоча, као и фотографије бендова и исечци из новина. Посетиоци ће добровољним прилигом моћи да помогну лечње Миљане Ристић Станковић. Изложба ће бити одржана у дворишту зграде Универзитета. Сви експонати су део приватне колекције Драгана Аранђеловића.

Изложбе у Галерији АРТ55 – Галерија АРТ55 (Ћирила и Методија 17а)

Никола Антонов рођен је 1933. године у Нишу. Дипломирао на вајарском одсеку Академије ликовних уметности у Београду 1961. год. у класи Мише Поповића. Члан је УЛУС-а од 1963. године. Радио је као конзерватор у Народном музеју у Нишу. Његова дела се налазе у збиркама Народног музеја у Нишу, Галерије савремене ликовне уметности у Нишу, галерије „Замак културе“ у Врњачкој бањи и на јавном простору (парк у Врњачкој Бањи), Музеја савремене уметности у Новом Саду, уметничкој галерији Стари двор у Београду, Музеју историје Југославије, галерији СИВ, док је скулптура „Птице“ постављена у парку у Нишкој Бањи.

Грбовић Александра рођена је 1987. године у Београду.  Завршила Академији уметности у Новом Саду, департман ликовних уметности, одсек графике, у класи Зорана Тодовића. Дипломирала на мастер студију 2012. године на истој академији. Живи и ствара у Београду.

Изложба радова ученика – Уметничка школа (Првомајска 6)

Изложба радова ученика Уметничке школе Ниш (на изложби ће заинтересовани моћи да виде радове ученика са смерова дизајн ентеријера и индустријских производа, дизајн текстила, као и смерова ликовни техничар и графички дизајнер).

Изложбе ученичких радова – Школа моде и лепоте (Ген.Милојка Лешјанина 23)

Поставка изложбе ученичких радова из области дизајна, текстила и предмета цртања и сликања, изложба уметничких фотографија (радови ученика), модна ревија одевних предмета као и ревија фризура такође радова ученика.

Дечије ликовно стваралаштво: ,,Боје мог детињства” – Дечији центар (IX бригаде 10)

На ликовном конкурсу учествовале су Основне школе са територије града Ниша и околине.  Радови који учествују у конкурсу су подељени у четири категорије по разредима. Први и други разред, прва категорија, треци И цетврти  разред, друга категорија, пети И шести разред трећа категорија и седми и осми разред четврта категорија.

Уметничко стваралаштво – Атеље-галерија „Милица“ (7 јула 5а)

У жељи да одрзимо традицију и озивимо старе уметницке занате стварацемо и приблизицемо израду насих радова посетиоцима. Посетиоци би могли да виде сликање икона, руцно дуборезање, исписивање калиграфије у излозбеном простору. Стварање уметницких дела пратице духовна музика.

Изложба слика Неде Веселиновић Шукетовић „Град” – Галерија Шуклетовић (ТЦ Душанов Базар, кула, локал 25)

Изложба слика насталих током 2016 године на тему „Град”


Лесковац

Изложба старинских употребних предмета за домаћинство – Центар за економику домаћинства „Даница Вуксановић” (Партизанска 7)

Експонати представљају старе предмете којима су се људи служили у ближој и даљој прошлости нашег краја.

„Матине” (К’о некад у пет) – Народна библиотека Радоје Домановић (Булевар Ослобођења 61)

„Мале” културне револуције проистекле су у готово свим областима културе. Значајна година за културну револуцију у нашем граду је 1922.година када је основано лесковачко Соколоско друштва. Из лесковачког Соколског друштва до тридесетих година XX века у нашем граду формирана су многа културна и спорстска удружења.

Приредба на Лесковачком дијалекту – Етно Музеј Лесковац (Слободана Пенезића 7)

Ученици ОШ,, Јосиф Костић “ из Лесковца са учитељицом Јованом Цакић.


Власотинце

Ноћ музеја у Власотинцу – Културни центар (Авноја 1)

Ноћ музеја у Власотинцу организоваће Културни центар Власотинце у цијем саставу је и Завичајни музеј у сарадњи са предшколском установом, основним и средњим сколама, КУД-ом „Синиша Јанић“ из Власотинца и другим установама и организацијама где це свако себе представити на најбољи нацин. Програм це обухватити излозбе, промоције, дечји колажни програм, перформанс, представе, пројекције филмова.


Димитровград

Стваралачки свет Тање Ђорђевић – Народна библиуотека „Детко Петров“ Димитровград (Сутјеска 14)

Изложба садржи 70 слика рађених техником пастела и темпере и компјутерски обрађених фотографија.


Сурдулица

Цртамо, штрикамо, сликамо… – Сурдулички културни центар (Омладинска 1)

Цртамо, штрикамо, сликамо… интеракција са посетиоцима у атељеу Сурдуличког кутурног центра.

Више детаље можете видети на сајту „Ноћ музеја“.

Редакција „Слово југа“

The post Ноћ музеја 2017 на југу Србије (комплетан програм) appeared first on Слово југа.


Detaljnije: Ноћ музеја 2017 на југу Србије (комплетан програм) / Slovo juga