Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » NURDOR završio prvu fazu gradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

NURDOR završio prvu fazu gradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR danas je svečano obeležio završetak radova na prvoj fazi gradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu.
Uz prijatelje i donatore udruženja iz zemlje i inostranstva, svečanosti održanoj u Svečanoj sali Oficirskog doma u Nišu su prisustvovali državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, direktor Kliničkog centra  Zoran Radovanović i predstavnici Klinike za dečje interne bolesti.

Državni sekretar je ovom prilikom izjavio da je Ministarstvo zdravlja izdvojilo značajna sredstva iz budžeta, ne manja od 5 miliona dinara, i za drugu fazu izgradnje novog odeljenja. Takođe, Ministarstvo se nada da će početkom sledeće godine biti i donešene potrebne izmene zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi roditellji imali pravo na 100 % nadoknadu zarade tokom bolovanja zarad lečenja deteta.

Vrednost prve faze gradnje iznosila je 25.000.000 dinara. Urađeni su grubi građevinski radovi i novi objekat je postavljen pod krov.

Novo odeljenje će se prostirati na dve etaže. Stacionarni deo biće opremljen sa sedam jednokrevetnih soba i jednom dvokrevetnom sobom. Svaka soba imaće zasebno kupatilo i krevet za roditelja pratioca čime će se postići neophodni standardi koji ne postoje ni na jednom drugom odeljenju pedijatrijske hemato-onkologije u Srbiji. Pored adekvatnog prostora za boravak dece i roditelja: dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom, učionica, igraonica, novo odeljenje će sa znatno povećanim kapacitetom, pružiti mnogo bolje uslove i za prijem pacijenata, ambulantno lečenje i rad medicinskog osoblja.

NURDOR aktivno radi na prikupljanju sredstava za drugu fazu projekta – za unutrašnje građevinske radove, postavljanje instalacija, završne i zanatske radove. Za predstojeće radove biće potrebno 50.000.000 dinara. Za opremanje novog odeljenja nameštajem i neophodnim aparatima biće potrebno oko 20.000.000 dinara. Zahvaljujući donacijama, do sada j prikupljeno preko 20.000.000. dinara. Očekuje se da će na proleće hemato-onkološki centar biti spreman za drugu fazu radova, međutim, potrebno je prikupiti još 30.000.000 dinara, s tim da je država obećala da će pomoći u iznosu od 10.000.000 dinara koliko iznosi PDV. Uporedo se skupljaju sredstva za opremanje objekta.

Svi koji žele da pomognu, mogu to učiniti već danas slanjem SMS-a na broj 1150 za sve tri mreže, ili uplatom donacije na tekući račun udruženja sa svrhom uplate : za novo odeljenje u Nišu. Broj dinarskog računa je 170-30010715002-76, a za uplate iz inostranstva: SWIFT BIC: BACXRSBG, IBAN: RS35170003001071532092 kod Unicredit Bank.

NURDOR je 2013 godine inicirao i izmene zakona o bolovanju kojima će se omogućiti, ne samo, nadoknada zarade od 100% tokom bolovanja, već i pravo roditelja na bolovanje tokom celog perioda lečenja deteta.

The post NURDOR završio prvu fazu gradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu appeared first on Megafon.


Detaljnije: NURDOR završio prvu fazu gradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu / Megafon