Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » OŠ Vuk Karadžić Niš: Lepota je u razlikama

OŠ Vuk Karadžić Niš: Lepota je u razlikama

Ajša Alić pedagoška asistentkinja iz Osnovne škole Vuk Karadžić u Nišu, tu radi od 2003. godine. Za to vreme, kaže, može da posvedoči da je povećan broj upisane romske dece u predškolsko obrazovanje, kao i u prvi razred.  A posebno joj je drago što većina dece upisuje i srednje škole i fakultete, što ranije nije bio slučaj.

Ajša Alić pedagoška asistentkinja OŠ Vuk Karadžić Niš

“Ja sam nekada stalno išla na teren u posete porodicama i obaveštavala ih o upisu u predškolsko, o upisu u prvi razred. Iz godine u godinu to se promenilo, tako da sve manje idem i obaveštavam roditelje. Znači oni su motivisani i tačno znaju kada je upis”, kaže Ajša i dodaje – “Trenutno radimo na tome da mlađu decu – od 3 do 5,5 godina uključimo u institucije, uključimo u vrtiće i to nam je jedan od zadataka u ovoj dekadi”.

Od preko 300 đaka ove škole, Roma, Goranaca i Srba, najveći je broj dece romske nacionalnosti.

Borislav Šukleta, direktor OŠ Vuk Karadžić Niš

“Škola je po tom osnovu multikulturalna i stvarno je prijatno raditi zato što, to je i negde struktura stanovništva koje gravitira ka ovoj školi i lepota je upravo u tim razlikama koje kulture nude i na njima stvaramo nekakav novi kvalitet. Želja nam je da deca odavde izađu bogata i za taj deo, a i naravno biće ljudi koji će lakše razumeti sve ove promene koje se događaju u društvu i shvatiće da ne treba da prave razlike, jer upravo žive sa razlikama u školi”, kaže direktor Borislav Šukleta.

Osnovna škola Vuka Karadžić je, kažu, multikulturalna sredina i na to su direktor, zaposleni i učenici najponosniji.  Ali, ponosni su i na uspehe svojih učenika – Stefan Bogdanović ide u 8. razred ove škole i planira da upiše Pravno – poslovnu školu. Do tada, učestvuje na takmičenjima iz geografije – na okružnom je osvojio prvo mesto, pa ga sada čeka republičko. Na takmičenje na nivou republike iz robotike uskoro ide i Alisa Kučlar, učenica 7. razreda. A Almir Abedinović, iako kaže da ne planira da se bavi sportom, pobedio je na školskim takmičenjima iz stonog tenisa i gimnastike.

Alisa, Stefan i Almir u OŠ Vuk Karadžić Niš

The post OŠ Vuk Karadžić Niš: Lepota je u razlikama appeared first on Megafon.


Detaljnije: OŠ Vuk Karadžić Niš: Lepota je u razlikama / Megafon