Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Pčelarstvo – šansa za razvoj najsiromašnijih opština

Pčelarstvo – šansa za razvoj najsiromašnijih opština

Narodni poslanik Milija Miletić na desetoj sednici Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u najnerazvijenijim područjima Republike Srbije istakao je da je razvoj pčelarstva velika šansa za razvoj malih i najsiromašnijih opština Srbije. 

On ističe da u Srbiji trenutno, po statistikama, ima 969.000 košnica, 20.000 pčelara, dok je prosek po jednoj košnici oko 12,5 kg meda, a godišnje se proizvede oko 12.000 tona meda i izveze se oko 3 tone. Miletić dodaje da je Srbija po proseku ispod evropskih prinosa, bez obzira što su Srbiji pored klimatskih i reljefnih svi ostali uslovi bolji nego većini zemalja u okruženju.

Pčelarstvo, foto: saga.co.uk

Srbija ima veliki broj medonosnih biljaka koje su veoma prepoznatljive kod nas, recimo bagrem, lipa, suncokret, livadsko bilje, uljana repica, ističe Miletić, te dodaje da će u narednom periodu svi raditi na poboljšanju uslova rada kroz nove zasade bagrema,  lipe i ostalih kultura koje podstaču razvoj pčelarstva.


ZANIMLJIVO

Od jednog hektara čistog zasada bagremove šume – pčelari dobiju jednu tonu meda.


Miletić kaže da lokalne samouprave i Ministarstvo poljoprivrede trebaju izdvajati određena sredstva za nove zasade koje će pomoći razvoju ove poljoprivredne grane.


Detaljnije: Pčelarstvo – šansa za razvoj najsiromašnijih opština / Niške novine