Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Pogledajte kako je nekada izgledala kasarna ‚‚Filip Kljajić“

Pogledajte kako je nekada izgledala kasarna ‚‚Filip Kljajić“

Pogledajte kako je nekada davno izgledala „Inžinjerska kasarna“, odnosno današnja „Filip Kljajić“. 

Foto: Slike starog Niša i okoline (1878-1981)

Fotografisano daleke 1912. godine.

Na fotografiji možete videti polazak „Topličkog gvozdenog puka“ u Prvi balkanski rat.


KO JE BIO FILIP KLJAJIĆ

Filip „Fića“ Kljajić (1913 — 1943) je bio partizanski borac, politički komesar Prve proleterske divizije i narodni heroj Jugoslavije.

Rođen je 2. maja 1913. godine u selu Tremušnjaku, kod Petrinje. Kao pitomac Srpskog privrednog društva Privrednik odlazi 1925. godine u Vel. Kikindu da izuči stolarski zanat. U jesen 1931. godine zaposlio se u Beogradu. Tu je započeo svoju revolucionarnu delatnost u Ujedinjenom radničkom sindikalnom savezu Jugoslavije. Godine 1936. postao je član Komunističke partije Jugoslavije, a 1937. izabran je za člana Okružnog komiteta KPJ za Beograd. Zapažen je kao organizator više radničkih štrajkova, a naročito se angažovao na radu u sindikatima kožarsko-prerađivačkih radnika. Na godišnjoj skupštini sindikalne organizacije kožaraca u Beogradu, 20. februara 1938. godine, izabran je za člana uprave.

Bio je jedan od oreganizatora masovnih izleta omladine i starijih radnika u Topčider i Košutnjak, zbog čega je 1938. godine kažnjen s dva meseca zatvora. Uprava grada Beograda njegovo hapšenje je obrazložila kao preventivu, da bi sprečila eventualne demonstracije za vreme Mačekove posete Beogradu. U drugoj polovini 1938. godine Kljajić je proteran u svoje rodno mesto. Zbog toga je morao da pređe u ilegalu, a Pokrajinski komitet KPJ za Srbiju ga je poslao u Niš. Tu se zaposlio u fabrici kože, gde je upoznao svoju buduću suprugu Đurđelinu Đuku Dinić, narodnog heroja. U Nišu je ostao sve do provale niške partijske organizacije, 1940. godine. Tada je zajedno sa suprugom prešao u Valjevo. Tamo su zajedno nastavili partijsku aktivnost. On je septembra 1940. godine izabran za sekretara Okružnog komiteta KPJ za Valjevo, a 12. oktobra organizovao je zbor u Valjevu, na kom je bilo 3.000 radnika.


Detaljnije: Pogledajte kako je nekada izgledala kasarna ‚‚Filip Kljajić“ / Niške novine