Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Poslednji cirkus na svetu (iz romana u nastajanju)

Poslednji cirkus na svetu (iz romana u nastajanju)

 

Draga moja

Olovka kojom pišem je poput mog života. Skratila se i ona, pa je jedva držim, tačnije stiskam šakom pokušavajući da Vam opišem šta mi se dešava. Vrlo je jednostavno… umirem. Pre dva dana sam ranjen u rame. Arnuti su me sačekali u zasedi. Pravio sam se da sam mrtav kada su prišli, pa ih obojicu sasekao sabljom, ali ništa mi to nije vredelo: jedva sam zaustavio krv pritiskajući sneg na ranu. Boli me i s vremena na vreme krvari. Nije mi jasno otkud tolika krv, kada nisam teži od četrdeset kila sa sve oružjem. Kao da je samo krv ostala u meni. Stomak mi se slepio za kičmu, toliko sam gladan da više ne osećam želju za hranom. Možete li verovati u nešto takvo? Ovo Vam pišem ispod jedne stene gde sam našao zaklon od vetra koji poput igle ulazi u telo i kruži oko kostiju. Možda nikada do Vas neće doći moji poslednji časovi, ali voleo bih da znate da su moje misli, čak i u ovim trenucima, kada bi trebalo da se pomirim sa sobom i bez ljutnje i straha pogledam smrti u lice, posvećene Vama. Nikome drugom. Ne plašim se, samo mi je nekako… krivo. Toliko toga sam mogao da uradim, toliko godina da Vas ljubim i pazim. Da Vam pokažem sve ono što nisam umeo da kažem, da se radujem svakom novom jutru sa Vama, i da volim mesec što bi nas svake noći smeštao u istu postelju. Eto… ispadoh pesnik na kraju.

Nadežda… zavidim tom muškarcu, možda ga i mrzim, za koga ćete se udati. Verenik koji se nije vratio iz rata je samo verenik koji se nije vratio iz rata. Ne smete ostati sami pojedeni tugom.

Našao sam cigaretu u džepu jednog od napadača. Odlazim. Poput dima. Poput sna. Da popijem onu kafu sa Vama. Avet me gleda.

Vaš Dragiša

Pesnik svojim poslednjim dahom

„Pisma sam nekoliko godina posle rata odnela u Niš. Htela sam da ih predam Nadeždi Kaluđerović i ispričam joj kako je nastradao njen verenik. Da zna da je i u poslednjim trenucima mislio na nju. Stajala sam sakrivena u senci drveta u ulici Milojka Lešjanina i gledala u kuću broj 18. Iz nje je te večeri izašla žena vodeći za ruku devojčicu od dve godine. Ulicom prema njima išao je visoki, zgodni čovek. Devojčica mu je potrčala u susret i uletela u zagrljaj, a Nadežda nasmešila. Poljubili su se. Porodica. Okrenula sam se i otišla. Nije dobro otvarati neke rane. Ona nikada neće saznati koliko ju je voleo. Ja znam. Evo ih pisma“, završavala je Svetlana svoju priču vadeći tri koverte iz džepa na bluzi. „Nisam imala srca da ih bacim, pa su i ona čučala u sanduku pored uniforme, ali došlo je vreme.“

Prekrstila se na pravoslavan način, sa tri prsta, i bacila pisma među plamenove. Kada je papir počeo da gori, zauvek nestajući u dimu, talas hladnoće je prošao između slušalaca, terajući ih da zadrhte. Sablju je držala kao da hoće da je prelomi preko kolena.

„Neka je“, rekla je cvokoćući zubima. „Trebaće.“


Poslednji cirkus na svetu je radni naslov narednog romana Branislava Jankovića, niškog pisca i novinara. Pored ovog dela, uskoro izlazi i njegova prva zbirka pesama Februarski brodovi.

Bibliografija:

Romani:
„O vukovima i senkama“, Laguna, Beograd 2011.
„Suze Svetog Nikole“, Laguna, Beograd 2013.
„Vetrovi zla“, Laguna, Beograd 2015.
„Peta žica“, Laguna, Beograd 2015.


Antologije:
„Tajanstveni putnik“, knjiga brzih priča pisaca iz južne Srbije, NKC, Niš, 2012.
„Slavin poj“, antologija priča iz slavenske mitologije, Vitez, 2013.
„Đavolji prst“, zbirka priča posvećenih Miodragu Bulatoviću, Bijelo Polje, 2015.
„Mikrokozma 21“, zbirka priča posvećenih Njegošu, Bijelo Polje, 2016.

Knjige priča:
„Bezimeni“, Admiral books, Beograd, 2014.

Časopisi i periodika:
Moj mikro, Tok, Gradina, Treš, Bibliozona, Koraci, Politika

Nagrade:
Druga nagrada na godišnjem konkursu Radio Beograda za radio dramu „Milentijeva 14/2“

 

 

The post Poslednji cirkus na svetu (iz romana u nastajanju) appeared first on Megafon.


Detaljnije: Poslednji cirkus na svetu (iz romana u nastajanju) / Megafon