Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Priča o hrišćanstvu u Nišu kroz vekove

Priča o hrišćanstvu u Nišu kroz vekove

Jedna od prvih, ali i najznačajnijih u mnoštvu aktivnosti u 2013. godini, kojima niški Narodni muzej obeležava dva velika jubileja – 17 vekova od donošenja Milanskog edikta i 80 godina svog postojanja i rada, kao jedne od najvažnijih kulturnih institucija građanskog razvoja grada Niša, svakako je izložba otvorena u galeriji „Sinagoga” pod nazivom „Hrišćanstvo u Nišu kroz vekove”.

– Koncipirajući ovu izložbu, stručnjaci našeg muzeja – arheolozi, etnolozi, istoričari umetnosti, numizmatičari i drugi – želeli su da ukažu na to da je hrišćanstvo na tlu Niša, počev od pojave pa sve do današnjih dana, u neprekinutom trajanju, deleći sudbinu i istoriju hrišćanskih naroda koji su živeli na ovim prostorima –objašnjava Slavica Nikolić, kustos Narodnog muzeja u Nišu. – Pored muzejskih predmeta ova izložba obogaćena je i crkvenim relikvijama, fotografijama i dokumentima iz riznice Niške eparhije, što uvećava vrednost i lepotu same manifestacije. Na izložbi je oko 300 eksponata koji datiraju iz perioda antike, vizantijskog doba, srednjeg veka, iz vremena Srbije pod otomanskim ropstvom, ali i eksponata koji kazuju o hrišćanskom životu u periodima ratova kao što su balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat, pa sve do današnjih dana.

Svi tragovi postojanja hrišćanstva iz doba Rima na prostorima Niša i najbliže okoline, ističe Slavica Nikolić, prikazani su na ovoj vrednoj izložbi. Pronađeni su otkrićem rimskih grobnica, a mogu se videti na kopijama fresko-dekoracija u vidu krsta i hristograma. Prikazan je i jedinstveni dečiji olovni sarkofag iz četvrtog veka sa reljefnim krstom na poklopcu, koji je otkriven i iskopan u kripti bazilike antičke nekropole Naisa.

– Posetioci izložbe mogu da vide i predmete za svakodnevnu upotrebu i različit antički novac sa hrišćanskom ikonografijom, ukrašen hrišćanskim atributima, i bogatu kolekciju umetnički dekorisanih krstova srednjovekovne Srbije – nabraja Slavica Nikolić. Posebno su izdvojeni krstovi privesci, ali i obredni i relikvijari, zatim mali privezak sa predstavom Bogorodice, zlatne i srebrne ogrlice, ukrasno i pečatno prstenje, naušnice srednjovekovne vlastele sa atributima hrišćanstva. U postavci su, što svakako upotpunjuje priču o hrišćanstvu ovog dela Evrope i Balkana, i nakit kasnijeg perioda – od 18. do 20. veka, pafte sa ornamentikom u sedefu, broševi, narukvice, prstenje sa stilizovanim dvoglavim orlovima, carskom krunom, anđelima i mnogo toga drugog.

Etnološki deo prezentacije, koji prikazuje još živu tradiciju i običaje proslavljanja godišnjih ciklusa, naročito na selu, izuzetno je bogat i povezan je sa hrišćanskim praznicima. Sve to se može videti na odevnim predmetima, nakitu i kućnom posuđu i pokućstvu za svakodnevnu upotrebu poput kandila, svetovoda, kadionice, čuturice, svećnjaka, raznih kućnih posuda, a prikazani su i tamjan, bosiljak, uskršnja jaja, obredni hlebovi, slavski kolač kao i etno-detalji za dekoraciju na jastucima i ćilimima. Narodni umetnik je aplicirao simbole hrišćanstva i pravoslavlja, čime je izražavao pripadnost veri i svome rodu kroz vekove, ističe Slavica Nikolić.

Ovu izložbu u Nišu prati i vredan i izuzetan katalog, koji je štampan uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja i Niške eparhije, a koji je na Svetosavskom sajmu knjiga dobio prestižnu nagradu za negovanje tradicije i kulturne baštine.

Zbog velikog interesovanja i očekivanja stranih delegacija i gostiju koji će doći u Niš u godini obeležavanja jubileja Milanskog edikta, izložba „Hrišćanstvo u Nišu kroz vekove” trajaće sve do kraja avgusta.

———————————-

Univerzalne poruke

Milanski edikt, akt o verskoj toleranciji, koji su potpisali Konstantin Veliki i Licinije, dali su novu veru i civilizacijski pogled čovečanstvu kroz univerzalne poruke, kao što su iskreno pokajanje, tolerancija i ljubav prema drugima. Upravo je u tome neprolazna vrednost i aktuelnost hrišćanske vere, što i ova naša izložba pokazuje, kaže kustos Slavica Nikolić.

Piše, Toma Todorović / Izvor, Politika


Detaljnije: Priča o hrišćanstvu u Nišu kroz vekove / Niške novine