Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Prirodne izvore u Nišu niko ne kontroliše

Prirodne izvore u Nišu niko ne kontroliše

Prirodne izvore niko ne kontroliše, a javne česme su još „na čekanju“. Voda iz mreže u gradu na Nišavi je među nekoliko najboljih u Evropi.

Osam prirodnih izvora vode u Nišu nije priključeno na gradski sistem, pa su tradicionalne česme – kako ih nazivaju ovdašnji komunalci – izvan bilo kakve kontrole i njihovo korišćenje je lična odgovornost i rizik svakog pojedinca.

– Zato što ne kontrolišemo kvalitet kaptiranih izvora, savetujemo da se voda sa tih lokacija ne koristi za piće – kaže načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje u Nišu dr Snežana Gligorijević.

Foto: Wikimedija, ilustracija

– Njih, međutim, ima na više lokacija u gradu, a najviše u Gradskoj opštini Pantelej, gde se u porti tamošnje crkve nalaze Pantelejska i česma Svete Petke. Takođe, van kontrole su Rimska, česma kod groblja u Donjoj Vrežini i one na keju: Jagodinmalska i česma kralja Milutina. Na teritoriji opštine Palilula su Kovanlučka i Svetonikoljska česma.

Zakon je, podsetimo, veoma jasan, pa – ako nema potpisa i pečata ovlašćene institucije – voda sa česme ne sme da se koristi za piće. Provera kvaliteta je odgovornost gradskih opština na čijim teritorijama se nalaze, a važeći pravilnik propisuje da se te vode kontrolišu četiri puta godišnje…

Ali, zato su javne česme – koje su na gradskoj vodovodnoj mreži – kontrolisane i bezbedne. Voda za piće u Nišu se svrstava među nekoliko najboljih u Evropi. Nažalost, iako će porastom temperatura vazduha uskoro porasti i potrebe za osveženjem na javnim česmama, one u gradu na Nišavi još nisu u funkciji. U JKP „Naisus“ kažu da ih oni aktiviraju po zahtevu gradskih opština na čijoj terotoriji se nalaze, a najviše ih je u GO Medijana.

– JKP „Naisus“ godišnje obavi 16.000 kontrola ispravnosti vode za piće. S obzirom na to da su u našem sistemu, javne česme ne tretiramo posebno, ali garantujemo za kvalitet koji je istovetan onom koji Nišlije imaju u svojim slavinama – objašnjava menadžer za odnose sa javnošću pomenutog komunalnog preduzeća Zoran Ignjatović, najavljujući početak rada javnih česama za kraj aprila ili u prvoj polovini maja.

PROCEDURA

GRADSKA opština Medijana je pre 20 dana podnela zahtev za aktiviranje 18 javnih česama na njenoj teritoriji i u toku je ispiranje sistema. JKP „Naisus“ i Institut za javno zdravlje u Nišu analiziraju kvalitet vode i tek po dobijanju potvrde o ispravnosti javne česme će proraditi – kaže šef kabineta predsednika opštine Biljana Stanojević.

(Večernje novosti, M. Petković)

The post Prirodne izvore u Nišu niko ne kontroliše appeared first on Niške novine.


Detaljnije: Prirodne izvore u Nišu niko ne kontroliše / Niške novine