Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » ROĐENI U NIŠU: Baron Sina Mlađi

ROĐENI U NIŠU: Baron Sina Mlađi

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Đorđe Simon Sina

Đorđe Simon Sina

Đorđe Simon baron Sina rođen je 1783. u Nišu i živeo je do 1856. godine. – sahranjen je u Beču. Bio je bogati austrijski bankar i preduzetnik grčkog porekla. Otac mu je bio baron Sina Stariji.

Sina Mlađi potiče iz poznate trgovačke familije, on je zajedno sa ocem došao oko 1800. u Beč. Kapital familije investirao je u razne saobraćajne projekte poput rečne trgovačke flote ili dunavskih mostova, te i u industriju poput nežiderske papirne industrije (danas Mondi Group).

Njegov najveći konkurenta bila je porodica Rotšild.

Ukratko o porodici Rotštild: 

Najbogatija porodica na svetu, Rotšild ima bogatsvo koje se ceni na oko trilion dolara, ali o njima se vrlo malo zna. Imali su ogromnu količinu novca, moć širom sveta i bili su u centru najznačajnijih trenutaka u vekovima iza nas. Rotšildi su oduvek bili tajanstveni, o njima se nije moglo znati baš sve, a i njihov uticaj je oslabio i nemaju ga više onoliko koliko su ga imali u trenutku kada su bili najbogatiji u svojoj istoriji.


Najbogatiji posle Rotšilda…

Sina Mlađi je važio za najbogatijeg čoveka Austrijskog carstva posle Salomona Rotšilda.

Za vreme Napoleonskih ratova davao je povoljne kredite Austrijskoj carevini i stekao je velike posede u Mađarskoj, Češkoj i Austriji.

Sina je darovao državnu blagajnu novoosnovane grčke države i bio je njen ambasador u Beču. Na zemljištu u Rapoltenkirhen (Rappoltenkirchen), danas Zighartskirhen (Sieghartskirchen), dao je od Teofila Hanzena izgraditi mauzolej za vožda grčkog ustanka Aleksandra Ipsilantisa, dvorac na zemljištu poklonio je njegovoj familiji. Njegov sin baron Simon okrenuo se nauci i filozofiji i finansirao je osnivanje Sinine akademije u Atini tj. moderne Atinske akademije.

(Delovi teksta preuzeti iz slobodne enciklopedije Wikipedia i sa sajta Telegraf)


Detaljnije: ROĐENI U NIŠU: Baron Sina Mlađi / Niške novine