Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » ROĐENI U NIŠU: Dobrica Milutinović

ROĐENI U NIŠU: Dobrica Milutinović

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Dobrica Milutinović (Niš, 11. septembar 1880 — Beograd, 18. novembar 1956) je bio srpski glumac.

Rođe je u Nišu 11. septembra (30. avgusta po julijanskom kalendaru) 1880. Bio je jedan od najtalentovanijih i najomiljenijih glumaca, član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1899. do smrti. U punoj stvaralačkoj snazi bio je između dva svetska rata.

Bio je oženjen glumicom Jelenom Milutinović, rođenom Petković (1877-1935).

Dobrica Milutinović kao Kralj Lir 1924. u Narodnom pozorištu u Beogradu

Glumačke osobine

Zahvaljujući retkom umetničkom temperamentu, svom izgledu i glasu igrao je herojske i romantične uloge u pozorištu, koje su mu donele veliko poštovanje i popularnost. Glumio je Romea, Don Karlosa, Otela, Urijela, Hajduk Veljka, Maksima Crnojevića, Cara Dušana, Mitketa u Koštani. Spada u glumce koji su tekst izovarali gromkim glasom, sa velikim patosom, a to je tada bio običaj. Njegov glas je snimljen i sačuvan i nalazi se u fonoteci Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Takođe, u savremeno doba izdata je i longplej ploča sa presnimcima njegovih arhivskih zvučnih zapisa na pločama od 78 okretaja.

Nagrada Dobričin prsten

Godine 1937, povodom 40-godišnjice rada, dodeljen mu je prsten koji se, u istovetnoj kopiji, od 1980. dodeljuje kao prestižna nagrada za životno delo srpskim glumcima i nosi ime Dobričin prsten.

Pozorište u Sremskoj Mitrovici 1974. godine dobilo je naziv „Dobrica Milutinović“ i redovno uz „Dobričin prsten“ dodeljuje plaketu sa njegovim likom i imenom laureatu ove nagrade.

(Delovi teksta preuzeti sa sajta Wikipedija)

The post ROĐENI U NIŠU: Dobrica Milutinović appeared first on Niške novine.


Detaljnije: ROĐENI U NIŠU: Dobrica Milutinović / Niške novine