Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » ROĐENI U NIŠU: Dušan Đ. Cvetković

ROĐENI U NIŠU: Dušan Đ. Cvetković

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Dušan Duca Cvetkovič, foto: Wikipedia

Dušan Duca Cvetkovič, foto: Wikipedia

Pored mnogobrojnih velikana, poznatih sportista, političara, glumaca, pevača, svirača u Nišu je rođen i Dušan Duca Đ. Cvetković.  On je bio srpski glumac, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta.

Rođen je u Nišu  29. januar 1892. godina, a umro u rodnom gradu u 86. godini života – 18. april 1978.

Cvetković se rodio u niškoj zanatlijskoj porodici, izučio obućarski i fotografski zanat i 1908. postao član „Abraševića“.

Učestvovao je u Balkanskom ratu odakle se vratio ranjen.

U niškoj Vojnoj bolnici sreo je svog prvog učitelja glume Kostu Delinija koji ga je, po ozdravljenju, primio u svoju pozorišnu trupu Povlašćeno pozorište „Joakim Vujić“, u kojoj je Duca prvi put nastupio 6. jula 1912. godine u predstavi „Kapetanovo dete“.

U toku Prvog svetskog rata sa srpskom vojskom prelazi preko Albanije, 1916. je na oporavku u Africi, gde naredne godine počinje da igra u Srpskom vojničkom pozorištu u Bizerti pa sve do početka proboja Solunskog fronta.

Zanimljivo je istaći da je Duca u predstavama igrao mahom ženske uloge (između ostalog i Koštanu). Nastupao je se Dušanom Radenkovićem, Dušanom Životićem i Aleksandrom Zlatkovićem, pod upravom drugog učitelja Dimitrija Ginića.

U Niš se vratio 7. avgusta 1919. godine kao nosilac Albanske spomenice i stupio u Povlašćeno putujuće pozorište „Trifković“ Sime Bunića čije je sedište bilo u Nišu.

Istovremeno igrao je i u Narodnom pozorištu u Skoplju, gde je zaavršio kurs glume kod reditelja Aleksandra Vereščagina. Od 1924-1925. je u Narodnom kazalištu u Splitu, 1926-1927. godine vodio je, kao upravnik, reditelj i glumac, poluprofesionalno pozorište u Štipu, 1927–1928. je kraće vreme u pozorištima u Bitolju i Leskovcu, 1928–1929. u dobro organizovanoj Maloj komediji Miloša Rajčevića – Čvrge , 1931–1933. u Narodnom pozorištu Moravske banovine u Nišu, 1934–1937. u Narodnom pozorištu Vrbaske banovine u Banjaluci, od avgusta 1937. godine je v.d. upravnika Pozorišta moravske banovine u Nišu, a kasnije Narodnog pozorišta u Nišu, gde je ostao i igrao kao glumac sve do 1952. godine, kada je penzionisan. Posle penzionisanja i dalje je nastupao u manjim ulogama u ovom pozorištu sve do 1971. godine.

Kao glumac svoj zenit ostvario je u starijem dobu i istakao se u karakternim i komičnim ulogama, a naročito u izvanrednom tumačenju lokalnih likova sa svim tipičnostima karaktera, navika i govora u komadima iz Niša, Leskovca i Vranja.

Ostale su upamćene njegove uloge:

Stevan Dragić (Seoski lola), Gliša (Na poselu), Gvozden (Devojačka kletva), Maksim (Đido), Celestin (Mamzel Nituš), Ferl Bači (Kneginja čardaša), Vun Či (Gejša), Ivko (Ivkova slava), Hadži-Zamfir (Zona Zamfirova), Ibiš-aga (u istoimenom komadu S. Sremca, u dramatizaciji Radivoja Dinulovića), Jerotije Pantić (Sumnjivo lice), Jeromonah Teofilakt (Rastko Nemanjić), Car Lazar (Boj na Kosovu), Nikodim, iguman (Kraljeva jesen), Kir Janja i Kir Dima (Kir Janja), Tartif (Tartif Molijera) i mnoge druge. Sve njegove uloge odisale su prirodnom igrom, životnim realizmom i tačnim izvornim govorom.

(Izvor: Wikipedia)

The post ROĐENI U NIŠU: Dušan Đ. Cvetković appeared first on Niške novine.


Detaljnije: ROĐENI U NIŠU: Dušan Đ. Cvetković / Niške novine