Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » ROĐENI U NIŠU: Mihailo Golubović – pisac ‚‚Kalčinih priča“

ROĐENI U NIŠU: Mihailo Golubović – pisac ‚‚Kalčinih priča“

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Mihailo Golubović rođen je 1872. godine u Nišu. Bio je srpski pravnik i boem, pisac ‚‚Kalčinih priča“.

Golubović je po obrazovanju bio pravnik. Radio je u Nišu, Pirotu, Surdulici, Vlasotincu i Beogradu.

Za njega se govorilo da je znao nekoliko stranih jezika, a obožavao je da se druži sa prostim – običnim narodom, ali i vodećim intelektualcima toga doba.

Nije se ženio, nije osnovao porodicu, stoga je živeo meraklijski život, bio je pravi boem, a mnoge dane provodio je po kafanama i veseljima.

Bivši premijer je bio Nišlija

Za gospodina Golubovića se čaršijom govorilo da ume lepo da govori i opisuje a još bolje da sasluša običnog čoveka, sagovornika.

Godinama je razvijao osobine za književni dar, što je pokazao napisanim anegdotskim pričama o starom Nišu.

Njegove priče su prvi put objavljenje 1911.godine, kao feljton ‚‚Zapisi iz starog Niša“ u ‚‚Politici“, a potom kao i knjiga ‚‚Kalčine priče“.

Umro 1936. godine u svom rodnom Nišu.

Nišlija je bio i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije 

„Napisaja on – sersem da bi sersem – k’ko je bila slava na Živka jorgandžiju, a neje ga turija Živko većem Ivko. Toj ime Ivko slabo ga ima u nas Nišlije, toj su imiki na nekrsteni, na sojtarije, na ajdam’ci… Bajagim smo tri d’na sedeli u Živkovu kuću, s’lte pili i jeli, a ponapolje ne smo iskačali. Od ovuj l’ž ima li gu pogolema? Kud može čovek tri d’na da ne iskoči ponapolje? A kude je bljuvanje, pa moč.. nje, pa onodenje – pa što smo mi – čoveci li smo iliti pa kamile? Toj može da bidne samo ako je naučija da ga pušća u pantalone, a bljuvanje u džepovi – t’g oće da je! I jošte ništo – niti sam ja bija na Živkovu slavu, niti mi je men’ toj trebalo, zašto sam ja siroma’ čovek, zanačija a Živko je bija gazda…”


Detaljnije: ROĐENI U NIŠU: Mihailo Golubović – pisac ‚‚Kalčinih priča“ / Niške novine