Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » ROĐENI U NIŠU: Svetislav Milosavljević – Tisa

ROĐENI U NIŠU: Svetislav Milosavljević – Tisa

Internet portal ‚‚Niške novine“ priređuje serijal tekstova i priloga na temu ‚‚Rođeni u Nišu“. Cilj tekstova je da se podsetimo i ne zaboravimo ko je sve rođen u najlepšem gradu na Nišavi. 

Daleke 1882. godine, 7. septembra, rođen je Svetislav Milosavljević Tisa, poznatiji kao ban Tisa. Bio je generalštabni brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine.

On je bio najstariji sin bogatog niškog trgova Tome Milosavljevića i njegove supruge Vasilije.

Još kao srednjoškolac imao je ambiciju da nastavi školstvo studirjaći tehniku kako bi postao inženjer, ali je zbog loše finansijske situacije morao da se opredeli za vojni poziv i služenje vojske.

Zavoleo je uniformu, zavoleo je vojsku, pa je iz godine u godinu težio da sebe teoretski i praktično usavrši.

Tokom balkanskih i Prvog svjetskog rata, izrastao je u opštepriznati autoritet za pitanja vojnog saobraćaja, uz istovremeno napredovanje koje će mu krajem 1925. godine doneti i čin brigadnog generala.

Zahvaljujući mnogo puta potvrđenoj stručnosti i revnosti, kralj Aleksandar ga je decembra 1926. godine izabrao za ministra saobraćaja, ali ga je zaobišao pri rekonstrukciji vlade u julu 1928. godine, iako je za prethodnih 19 mjeseci Milosavljević ostvario odlične rezultate i započeo nekoliko kolosalnih projekata od kojih se izdvajaju Pančevački most na Dunavu, palata Ministarstva saobraćaja a, posebno, drugi kolosijek pruge Beograd-Zagreb od prestonice do Novske koji je već za njegova mandata priveden kraju.

Umro u Beogradu, 28. jula 1960. godine.


Inače u Banjaluci povodom slave grada – Spasovdana, u velikom izložbenom salonu Banskog dvora, u svake godine bude priređena izložba pod nazivom „Svetislav Tisa Milosavljević – ban i ministar“. Ova izložba je posvećena nezaobilaznoj istorijskoj ulozi Svetislava Milosavljevića u novijoj istoriji Banje Luke i Bosanske krajine.

(Delovi teksta preuzeti sa sajta Wikipedia)


Detaljnije: ROĐENI U NIŠU: Svetislav Milosavljević – Tisa / Niške novine