Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Udar po džep pušača: Cigarete skuplje 10 dinara!

Udar po džep pušača: Cigarete skuplje 10 dinara!

Zbog uvećanja specifične akcize od dinar i po, proizvođači duvana će od prvog jula povećati cenu cigareta za deset dinara po pakli, saznaje „Blic“.

Ilustracija, Foto: indianexpress.com

Ilustracija, Foto: indianexpress.com

Prvi se na ovaj korak odlučio „Britiš–Ameriken tobako“ (BAT), kome je Vlada Srbije odobrila nove cene, pa će tako ljubitelji duvanskog dima tog proizvođača najjeftinije cigarete od trećeg jula plaćati 210, a najskuplje čak 340 dinara po pakli. To će biti drugo poskupljenje u ovoj godini, a rezultat je usvojenog novog akciznog kalendara po kome će se do kraja 2020. godine na svakih šest meseci uvećavati ovaj državni namet. Tako će sada, umesto dosadašnjih 64 dinara po pakli, zahvatanje države biti 65,5 dinara. Ipak, proizvođači svoje cene ni ovog puta, kao ni ranije, neće korigovati samo za visinu uvećane akcize, već će se nadograditi za dodatnih osam i po dinara, a svoje razloge za značajnu razliku nalaze u smanjenoj dobiti.

Do kraja 2020. godine na svakih šest meseci uvećavaće se državni namet, tj. akcize

Izvor „Blica“ iz Vlade kaže da ovo poskupljenje nije nikakva novost jer je predviđeno zakonom i unapred definisanim kalendarom.

– Kalendar je usvojen početkom godine, kada je usvojen i izmenjen Zakon o akcizama. U izradi tih dokumenata učestvovali su i proizvođači duvana. Ono što treba da znaju ljubitelji duvanskog dima, to je da će u narednom periodu dva puta godišnje imati korekciju cena jer je tako predviđeno akciznim kalendarom. Međutim, pušači moraju da znaju da cenu svog užitka neće samo plaćati uvećanu za iznos akcize od dinar i po, već će te cene biti značajnije uvećane, odnosno praksa pokazuje da je to uglavnom 10 dinara. Tako će izgleda biti i ovog puta, a nogu je prvi povukao BAT, kome je Vlada odobrila da od 3. jula uveća cenu svojih proizvode za 10 dinara. Prošli put je to prvi uradio „Filip Moris“, pa su nakon njega i ostali u razmaku od mesec dana korigovali svoje cene. Verovatno će to i sada biti slučaj. Razlog za takav postupak duvandžije pravdaju time što im se s uvećanjem akciza smanjuje dobit – objašnjava naš sagovornik iz Nemanjine 11.

Foto: Blic

Foto: Blic

On dodaje da je sve to i deo usklađivanja sa Evropskom unijom jer je neminovno da njihove standarde dostignemo do kraja 2020.

– Mi moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada oko 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama. Nama je neophodna dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama zbog smanjenja sive ekonomije. Treba da se zna da se u Srbiji na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza. Progresivna se neće menjati i ona ostaje 33 odsto – kaže naš izvor.

(Izvor: Blic, piše: Slađana Vukašinović)

The post Udar po džep pušača: Cigarete skuplje 10 dinara! appeared first on Niške novine.


Detaljnije: Udar po džep pušača: Cigarete skuplje 10 dinara! / Niške novine