Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » UPSS: Novi protesti su zakazani

UPSS: Novi protesti su zakazani

Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada najavljuje nove proteste od 30. januara do 3. februara. Razlog je povećanje decembarskih računa za, prema njihovim saznanjima, od 80 do 100%. Zahtevi su – da se smanje cene i potpišu ugovori sa pojedinačnim korisnicima, jer bi se na taj način regulisale ugovorne obaveze i Toplane i korisnika. Naime, u ugovorima bi trebalo da se nađu cene za predstojeću sezonu, kao i da se definiše na koji način neko može da postane korisnik Toplane, a na koji način da prestane da bude korisnik.

Saša Kostić, UPSS

“Jedan veliki apsurd se upravo događa. Ja sam jedan od onih korisnika koji su podneli zahtev opštinskom Sudu za totalni raskid ugovora sa Toplanom. Sud u masi slučajeva naših sugrađana koji su pošli mojim putem, donosi presudu kako je naš zahtev neosnovan, jer između nas i Toplane ne postoji ugovorna obaveza”, kaže Saša Kostić iz UPSS.

Međutim, kako je ranije za Megafon rekao Branko Andrejević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša, a Toplana kasnije obavestila i korisnike – plaćanje samog računa smatra se ugovornim odnosom. Pa se iz UPSS pitaju, ko u ovom slučaju onda krši Zakon.

Prvi protest, 30. januara biće organizovan uz performanse i šetnju od niške Toplane do Gradske kuće, a ostali će se održavati nas platou ispred Gradske kuće, kažu u UPSS. Osim visokih računa za grejanje, tema će biti i takođe visoki računi za struju.

“Identičan problem je sada i sa decembarskim računima za struju. Mnogi naši sugrađani, pa i ja lično, su se uverili da je skoro za polovinu računa, pa možda čak i duplo u nekim slučajevima. Ja sam, recimo, imao po mom satu mnogo manju potrošnju od prošlog meseca, a sada, u odnosu na prošlomesečni račun, skoro za 60% veći račun treba da platim”, objašnjava Kostić.

U Centru za zaštitu potrošača Forum potvrđuju da se u poslednjih nekoliko dana javlja veliki broj Nišlija, kako zbog računa za struju, tako i zbog računa za grejanje i smatraju da je problem u obračunu po utrošku.

Jovan Jovanović, Centar za zaštitu potrošača Forum

“Mi smo već upozoravali da je obračun po utrošku dobar, ali da za to moraju da se stvore uslovi, a mi nemamo uslove. A to znači da mora da se obezbedi energetska efikasnost u stambenim objektima i da svi građani moraju da imaju uređaje kojima mogu da kontrolišu svoju potrošnju”, objašnjava Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača Forum.

Slične probleme kao Nišlije imaju i korisnici toplana u Zrenjaninu, Kragujevcu, Kraljevu, Subotici, Kikindi i Šapcu, sa kojima su se članovi UPSS umrežili i pokušaće da se sinhronizuju i održe proteste u isto vreme. Za sada je sigurno da se protesti održavaju u Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Zrenjaninu, kažu u UPSS.

The post UPSS: Novi protesti su zakazani appeared first on Megafon.


Detaljnije: UPSS: Novi protesti su zakazani / Megafon