Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » UPSS: U toku je velika pljačka JKP Toplana

UPSS: U toku je velika pljačka JKP Toplana

Toplane krše Zakon o energetici, upozoravaju iz Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada. Razlog je nepotpisivanje ugovora koje su, kažu u ovom Pokretu, bile u obavezi da potpišu sa kupcima do 29.12.2016. godine.

Taj ugovor definisao bi zagarantovanu cenu za grejnu sezonu, a posledice nepotpisivanja su enormni računi koje su građani dobili u januaru.

Čitateljka Megafona kaže da su za stan od 48 kvadrata grejanje plaćali 5000 dinara, a za decembar je stigao račun za više od 3000 uvećan. Kaže i da je pored toga ovih dana u stanu hladno, jer niko ne dolazi da popravi kvar u podstanici koji prijavljuju danima.

Predstavnici UPSS poslali su niškoj Toplani obaveštenje u kome zahtevaju da se korisnicima u najskorije vreme dostave ugovori. U suprotnom će se smatrati neobaveznim prema Toplani, a isporuku toplotne energije smatraće dobroviljnom. Kažu da još nisu dobili odgovor ni Toplane ni lokalne samouprave.

Direktor niške Toplane Zoran Stojanović kaže za Megafon da je prema Zakonu lokalna samouprava dužna da odredi sadržaj ugovora, a to do danas nije učinjeno iako su se Gradu više puta obraćali sa tim zahtevom. Stojanović dodaje da nijedna toplana u Srbiji nije potpisala ugovore i da se čeka odgovor nadležnog Ministarstva kako da se taj proces uredi.

Branko Andrejević iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša kaže da se plaćanje samog računa smatra ugovornim odnosom. Potvrdio je da lokalna samouprava ima obavezu da propiše sadržaj ugovora, međutim, neophodno je utvrditi kako bi se rešavale pojedine situacije – na primer – ukoliko neko ne želi da potpiše ugovor ili ukoliko nekoga ne mogu da pronađu kod kuće. „Udruženje toplana Srbije podnelo je inicijativu da se taj deo definiše na nivou cele Srbije“, dodao je Andrejević.

Đokica Jovanović, član UO UPSS, upozorava i na kršenje Zakona o zaštiti konkurencije i postavlja pitanje zašto Niš mora da se snabdeva preko Jugorosgasa i da plaća skuplje od ostatka Srbije.

UPSS 26. januara organizuje tribinu u Zrenjaninu na kojoj će se govoriti o prelemima grejanja. Najavljuju i proteste i kažu da je izlazak građana na ulice ranije za rezultat imao podnošljivije račune za grejanje.

Članovi UPSS

 

The post UPSS: U toku je velika pljačka JKP Toplana appeared first on Megafon.


Detaljnije: UPSS: U toku je velika pljačka JKP Toplana / Megafon