Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Prenosimo » Visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta

Visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta

Niški Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je da su visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta Ministarstva energetike pod nazivom „naplata grejanja prema utrošku“.

Grad Niš, grejanje, Toplana, foto: Niške novine

U saopštenju se navodi da je grejanje u Nišu dva i po puta puta skuplje nego u Beogradu, iako se za grejanje koristi isti energent, a razlika je u tome što se grejanje u Nišu obračunava po utrošku, a u Beogradu po kvadratnom metru.

„Za stan od 84 kvadrata u Beogradu u opštini Palilula decembarski račun iznosio je 9.327 dinara. Za stan površine 79,4 kvadrata u Nišu, takođe u opštini Palilula, za isti mesec račun za grejanje iznosio je 23.528 dinara“, naveli su u Forumu.

U Forumu podsećaju da su, kada je počela debata o prelasku na naplatu po utrošku, zahtevali da se prvo stvore uslovi za primenu tog modela, odnosno da se najpre izvrši izolacija zgrada i da se u svim stanovima postave kalorimetri.

„Naš zahtev nije uvažen uz izgovor da se zakoni moraju poštovati. Međutim, da se zakoni ne moraju poštovati dokaz je to da grad Beograd i dalje vrši naplatu grejanja po kvadratnom metru a ne po utrošku“, naglasili su u Forumu.

Na ovaj način, dodaju, primenom evropskih normi bez analize uticaja na njihov život, građani Srbije postaju žrtve brzopletog donošenja zakona.

„Očekujemo donošenje adekvatnih mera i odluka, kako bi svi građani Srbije imali jednak tretman u pristupu uslugama od opšteg ekonomskog interesa, i kako daljinsko grejanje ne bi bilo privilegija bogatih“, istakli su u Forumu.

U ovom Centru su podsetili da niška Gradska toplana postoji 44 godine, ali su zahtevi građana za isključenje sa sistema dajinskog grejanja bili nepoznanica sve dok se nije prešlo na naplatu utrošku.

(Beta, Večernje novosti)


Detaljnije: Visoki računi za grejanje u Nišu posledica eksperimenta / Niške novine