Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Sport » Duvanište slavi sveca koji ih je spasio žutih ubica

Duvanište slavi sveca koji ih je spasio žutih ubica

Niško naselje Duvanište na današnji dan 1999. godine zasule su NATO kasetne bombe. Iako je reč o gusto naseljenom rezidencijalnom delu Niša, srećom toga dana niko smrtno nije stradao od žutih ubica. Bilo je ranjenih, a u Duvaništu veruju da ih je spasio Vasilije Ostroški, jer su bombe pala na dan ovog sveca. Zato ga otad i slave, a njemu i je posvećen još nedovršeni pravoslavni hram u ovom naselju.

Veliki broj Nišlija je i po kiši došao da se pokloni Vasiliju Ostroškom. Da mu zahvali što je, kako veruju, zaštitio živote ljudi na Duvaništu, kada su baš 12. maja na njih sručeni kontejneri kasetnih NATO bombi. I to u sred dana, na praznik posvećen ovom svecu. Taj dan, dim, užas i strah za živote bližnjih se, kažu, ne zaboravlja.

Liturgija je održana u još nedoveršenom hramu posvećenom Vasiliju Ostroškom. Prisustvovali su joj i gradski zvaničnici, predstavnici vojske, raznih udruženja.

Naša je dužnost i obaveza da pamtimo taj dan, da oprostimo, ali ne zaboravimo, kaže predsednik skupštine Gradske opštine Medijana, Žarko Ranković, predsednik Skupštine GO Mediana.

Na niško naselje Duvanište, tokom NATO bombardovanja pre 18 godina, bačeno je desetak kontejnera kasetnih bombi. Povređeno je 11 ljudi, a žrtava nije bilo. Međutim, iako tog dana niko nije stradao, žute ubice ipak su odnele jednu žrtvu u Duvaništu. Od zaostale kasetne municije, 2000. godine poginuo je penzioner Vladimir Jovanović dok je obrađivao svoju baštu.


Detaljnije: Duvanište slavi sveca koji ih je spasio žutih ubica / Sport – TV Zona plus