Your message has been sent, you will be contacted soon
Niške Vesti

Call Me Now!

Zatvori
Početak » Sport » Lekovito bilje zdravo i za prazan džep! (VIDEO)

Lekovito bilje zdravo i za prazan džep! (VIDEO)


Stanislava Ivković iz Gadžinog Hana u leji rasada za beli slez

Lekovita svojstva nevena, belog sleza, kamilice odavno su poznata. A da ovo bilje može da izleči i jednu od najtežih muka siromašnog jugoistoka Srbije – prazan džep, proverili su u Zaplanju. “Biljem do samozapošljavanja” je projekat koji je finansiran parama iz EU.

Da nije belog sleza, Stanislava Ivković iz Gadžinog Hana, njeno četvoro dece i suprug bili bi jedva i na belom hlebu. Jer u ovoj su oronuloj kući na kraju gradića podno Stare planine prošlu godinu preživeli samo zahvaljući proizvodnji sleza i nevena i skupljanju drugog lekovitog bilja.

Nisu Ivkovići jedini. Čak 60 porodica iz Zaplanja, mnoge na ivici egzistencije, lekovito bilje izlečilo je od siromaštva. A ima sve veiše zainteresovanih. Okupljeni su u Udruženje “Zasad”.


Zoran Ilić, zastupnik Udruženja „Zasad“

Udruženje je osnovano kroz projekat “Biljem do samozapošljavanja” Opštine Gadžin Han. Organizacija Evropski progres pomogla je sa oko dva miliona dinara. Opština učestvovala sa još pola miliona, pa su kupljeni motokultivator i pakerica za čajeve, za proizvođače organizovane stručne obuke. Tako je sve više njiva u Zaplanju pod prvoklasnom kamilicom, artičkom, belim slezom…


U polju artičoke: Dragan Mijalković, rukovodilac proizvodnje Udruženja „Zasad“

Gotovo sve ide u izvoz. A Udruženje planira da oformi i zadrugu kako bi i sami mogli da prerađuju bilje, pa i sami to prodaju i povećaju zaradu.

Sa oko jednog hektara zemlje pod nevenom, Zaplanjci su prošle godine imali prinos oko 800 kg suvog cveta – a kilogram je bio 500 dinara. Beli slez je po hektaru dao oko 800 kila po ceni od 800 dinara, a artičoka, koja je prodavana po 150 dinara za kilo, čak 1,2 tone. Kamilica je bila oko 2 evra po kilogramu, a sa 30 ari ubrano je skoro pola tone suve mase.


Detaljnije: Lekovito bilje zdravo i za prazan džep! (VIDEO) / Sport – TV Zona plus